013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Zó bekijk je juridisch die krokodil

Hema is beroemd door het uitstekende én goedkope ondergoed. Voor kindjes maakt Hema er vaak iets ludieks van. Zoals in 2018 twee setjes onderbroek met hemdje, met afbeeldingen van krokodillen dan wel (volgens Hema) krokodillen én leguanen.

Kleding met daarop een krokodil? Is dat niet iets van …… ?

Jawel, en Lacoste begon tegen Hema een kort geding om daar onmiddellijk mee op te houden.

Nadat de rechtbank geen merkinbreuk zag, boog het gerechtshof zich over de hemdjes en onderbroekjes om er nog eens goed naar te kijken. In een mooi arrest van liefst 22 pagina’s, te mooi om er in dit bestek recht aan te doen, kwam het hof o.a. met de volgende scherpe observatie:

Het gaat in beide gevallen om een (gestileerde) actieve krokodil, die vanuit hetzelfde zijaanzicht is afgebeeld met de bek aan de rechterzijde, welke bek bovendien is geopend, waarbij de hoek van de opening ongeveer gelijk is en waarbij tanden zijn te zien. Voorts hebben de Uniemerk-krokodil en de Hema-krokodil beide witte min of meer driehoekige schubben. Daaraan kan niet (voldoende) afdoen dat de Hema-krokodil kinderlijker is en/of een kinderlijker uitstraling heeft, althans in 2D is getekend, althans rare voetjes, ronde ogen bovenop de kop en ronde tanden heeft, een minder spitse bek heeft en een staart in een andere houding heeft. Deze verschillen zijn veel minder bepalend voor het totaalbeeld van de krokodillen dan de punten van overeenstemming.

Dus niks simpel: “Die lijkt er toch wel sterk op.”. Van een rechter wordt méér gevraagd en dit hof levert dat. Een vak apart, juridisch kijken en oordelen.

U snapt het al, dat liep niet goed voor Hema af. Bevel om verkoop, voorraad etc. onmiddellijk te staken, dwangsom € 2.500,– voor elke dag tot maximaal € 250.000,–, kostenveroordeling circa € 32.000,– en de échte door Lacoste geleden schade in een volgende procedure nog te bepalen. Arme Hema, die het toch al zwaar heeft.

 

Tilburg, 24 augustus 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

Merkenrecht

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.