013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Wetsvoorstellen kinderalimentatie

Onze advocaten doen meer dan alleen juridisch advies geven. Regelmatig schrijven zij ook blogs en artikelen voor juridische tijdschriften. Zo ook onze advocate Chantal van der Sprong, die een artikel schreef voor het tijdschrift Academie voor de Rechtspraktijk (ADVR) over de nieuwe wetsvoorstellen omtrent de kinderalimentatie.

Kinderalimentatie

Op grond van de huidige wet zijn de juridische ouders financieel verantwoordelijk voor de kosten van het kind of de kinderen. Wanneer deze ouders uit elkaar gaan en een nieuwe partner krijgen, kan onder omstandigheden de stiefouder ook geacht worden een bijdrage te leveren in deze kosten. Zo kunnen er meerdere personen verantwoordelijk gehouden worden voor kosten van verzorging en opvoeding van kinderen tot 21 jaar.

Dit brengt een hoop berekeningen met zich mee, zeker wanneer de financiële situatie van één van de ex-partners of de stiefouders verandert. Dit heeft dan vaak gevolgen voor iedereen die bijdraagt in de kosten van het onderhoud van het kind. Naast het feit dat dit financiële gevolgen met zich mee brengt, kan dit ook zorgen voor conflicten tussen de ex-partners en diens nieuw partners. Deze problemen zijn gesignaleerd en er zijn wetsvoorstellen gedaan om dit te veranderen.

De nieuwe wetsvoorstellen

De nieuwe voorstellen houden onder andere in dat deze onderhoudsplicht voor deze stiefouders komt te vervallen. Daarnaast zouden afspraken die ouders met elkaar hebben over de kosten van hun kinderen niet veranderen indien er in een nieuwe relatie kinderen worden geboren waarvoor zij ook moeten bijdragen in de kosten.

Chantal stelt haar vraagtekens bij deze nieuwe voorstellen, omdat het voor financiële ongelijkheid kan zorgen tussen kinderen in samengestelde gezinnen.

Conclusie

Chantal concludeert dat alimentatie berekenen bij samengestelde gezinnen erg complex is. Het is begrijpelijk dat men met dit voorstel komt, echter is het de vraag of met de voorgestelde regelingen deze moeilijkheden helemaal weggenomen worden. Deze wetsvoorstellen zijn nog niet aangenomen door de regering en treden dus ook nog niet in werking. Chantal adviseert dan ook dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de financiële en niet-financiële gevolgen van dit wetsvoorstel.

Je kunt het volledige artikel van Chantal hier lezen. Hiervoor dien je een account aanmaken op de website van AVDR. Het artikel staat in tijdschrift nr. 35 van september 2016, pagina 70.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.