013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Wet bescherming bedrijfsgeheim

Afgelopen weken werd iedereen gebombardeerd met nieuws (en bijbehorende paniek) vanwege de inwerkingtreding van de AVG. Vanwege deze aandacht werd een andere, belangrijke privacy gerelateerde “deadline” vergeten: de Wet bescherming bedrijfsgeheimen, voortgekomen uit de Europese Richtlijn van 8 juni 2016. Lidstaten hebben namelijk tot 8 juni 2018, twee jaar na inwerkingtreding van de Richtlijn, de tijd om deze Richtlijn te implementeren (integreren) in hun nationale wetgeving. Wat voor gevolgen heeft dit voor de Nederlandse ondernemingen?

Geheim?

Bij het woord bedrijfsgeheim denk je snel aan geheime recepten, zoals de Krabburger van Spongebob of (een “echt” voorbeeld) de samenstelling van Coca-Cola. Bedrijfsgeheimen kunnen echter allerlei vormen hebben en zijn vaak cruciaal voor het beschermen van de concurrentiepositie van het bedrijf. Met de inwerkingtreding van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen per (uiterlijk) 8 juni aanstaande, moet voor de bescherming van de wet een bedrijfsgeheim aan een drietal voorwaarden voldoen:

  1. Het geheim is “niet algemeen bekend”,
  2. Het geheim bezit handelswaarde vanwege de geheimhouding,
  3. Het geheim is onderworpen aan redelijk maatregelen om het geheim te houden.

Met deze voorwaarden wordt er een houvast geboden voor ondernemingen met problemen met (ex)-werknemers die het niet zou nauw nemen met de geheimhouding. Tot de invoering van de wet was het namelijk erg moeilijk voor ondernemingen om bewijs te leveren voor het hebben van een bedrijfsgeheim. De wet zou met betrekking tot deze bewijslast voor bedrijven verbetering moeten brengen.

Uitzonderingen

Er zijn ook een viertal uitzonderingen in de wet opgenomen waarbij een werknemer zich niet aan het bedrijfsgeheim moet houden. Vanwege de omvang en uitleg van deze voorwaarden, worden deze in een volgend artikel door ons beschreven.

Of de 3 nieuwe voorwaarden voor het bedrijfsgeheim, welke nog steeds zeer breed geformuleerd zijn, daadwerkelijk een verbetering brengen, zal moeten blijken uit de rechtspraak na inwerkingtreding van de nieuwe wet. We zullen dit uiteraard in de gaten houden en t.z.t. hierover een nieuw artikel publiceren.

Ons advies voor nu luidt: let vooral op voorwaarde 3 en stel maatregelen in werking om de bedrijfsgeheim te beschermen. Dit vergemakkelijkt de eventuele bewijslast als het tot een procedure komt.

strengeheim

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.