013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Week tegen kindermishandeling: emotionele mishandeling door ouderverstoting

Deze week is het de (Internationale) Week tegen Kindermishandeling. Zoals Villa Pinedo betoogt, is emotionele mishandeling door ouderverstoting een zeer ernstige vorm van mishandeling die zeker deze week aandacht verdient. In dit kader delen we graag een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 1 november jl.

Inleiding: de casus

Man en vrouw zijn sinds 2017 uit elkaar. In 2018 is een ouderschapsplan opgesteld waar de omgang met hun minderjarig zoontje (2 jaar) ongeveer gelijk wordt verdeeld. De man is Italiaans, maar hij verhuist voor de omgang met zijn zoontje naar Nederland en vindt hier ook al snel een baan. Wel moet hij nog regelmatig naar Zanzibar voor zijn werk, maar ook dit heeft hij zodanig aangepakt dat hij genoeg thuis is voor de omgang met zijn zoontje.

De minderjarige wordt ernstig ziek en de situatie tussen de ouders verslechtert snel. Het komt zelfs zo ver dat de vrouw van mening is dat de man niet in staat is voor hun minderjarige, zieke zoontje te zorgen. Ze ontzegt de man alle contact. De man start een kortgedingprocedure om zijn zoontje weer te kunnen zien en de omgangsregeling weer tot stand te laten komen.

Argumenten

De vrouw voert van alles aan om haar standpunt te onderbouwen. De man spreekt geen Nederlands en dat zou het contact tussen minderjarige en zijn vader onmogelijk maken. Ook zou de man niet geschikt zijn om de zieke minderjarige te verzorgen, mede omdat hij nog steeds af en toe naar Zanzibar moet reizen voor zijn werk.

De rechter

De voorzieningenrechter maakt korte metten met het verweer van de vrouw. Juist bij gezondheidsproblemen is het belangrijk dat een kind zijn beide ouders ziet en dat zij beiden klaar voor hem staan. De man toont zich juist zeer bereid en geschikt tot zorg en omgang met de minderjarige, nu hij de verhuizing van Italië naar Nederland heeft bewerkstelligd en hier zijn werk om de omgang van zijn zoontje heen regelt. De taalbarrière is voor een minderjarige van deze leeftijd ook geen probleem, nu kinderen snel talen oppakken. Bovendien, zo betoogt de voorzieningenrechter, heeft de minderjarige ook familie in Italië, waardoor het leren van Italiaans (naast de Nederlandse taal) logisch is. De voorzieningenrechter maakt zich eerder zorgen om de vrouw en haar verstotingsgedrag jegens de man. De rechter benadrukt dan ook dat zij hulp moet gaan zoeken zodat het contact tussen de ouders en belangrijker nog, het vertrouwen van de vrouw in de man als ouder, kan worden hersteld.

Eind goed?

De voorzieningenrechter bepaalt dat de omgangsregeling gewoon weer moet worden nagekomen. Daarbij wordt een dwangsom vastgesteld, wat betekent dat als de vrouw de regeling niet nakomt, zij € 250,- per dag moet betalen. Dit is een uiterst middel van de rechter, een soort stok achter de deur, om ervoor te zorgen dat de vrouw het contact tussen de man en de minderjarige niet langer in de weg staat. Dit is een erg duidelijk signaal vanuit de rechter dat deze situatie van ouderverstoting schadelijk is voor de minderjarige en dient te stoppen.

 

 

shadow outline of family holding hands

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.