013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Wat de gestoorde verwoordde en absoluut niet behoorde

 

Bizar, kan de werkelijkheid zijn. Wat te denken van iemand die onverhoeds belt, zich daarbij uiterst beheerst en professioneel als een politieagent of rechercheur voordoet, het advies geeft om te gaan zitten omdat hij slecht nieuws heeft, vervolgens vertelt dat je moeder bij een woningoverval door meerdere messteken om het leven is gebracht, en ook nog dat de daders in Arabische tekst de boodschap hebben achtergelaten dat de dochter, jij dus, de volgende is. En dan nog niet klaar is en minutenlang gruwelijke details aanlevert.

En dat soortgelijk doet bij minstens 12 slachtoffers.

Een zieke geest, inderdaad, dat werd in de strafzaak vastgesteld. Maar niet zó ziek dat hij geen besef had van “de draagwijdte van zijn gedragingen”.

Was het strafbaar? Er was geen sprake van strafbaar geweld, en ook niet van bedreiging. En zoals u weet, het democratisch bepaalde en leidende principe van het Nederlandse strafrecht houdt in dat je iemand slechts kunt veroordelen voor een feit dat expliciet wettelijk strafbaar is gesteld.

Artikel 284, lid 1, onder 1º, van het wetboek van Strafrecht luidt (vetgedrukt door schrijver dezes): “Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft: hij die een ander door geweld of enige andere feitelijkheid of door bedreiging met geweld of enige andere feitelijkheid, gericht hetzij tegen die ander hetzij tegen derden, wederrechtelijk dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden.”

Nette woorden zijn geen feitelijkheid, aldus de raadsman van de verdachte. En wat hebben de mensen die gebeld werden nou “geduld”?

De Hoge Raad gaf een voor de slachtoffers gelukkig uitsluitsel. Ook woorden zijn als een feitelijkheid aan te merken. En wat die mensen geduld hebben? Dat zij hevig geëmotioneerd die gruwelijkheden minutenlang hebben aangehoord.

Een verstandige uitspraak in een zaak waar je verstand even bij stil staat.

 

Tilburg, 20 mei 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

Strafbaar feit

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.