013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Warm en witheet

De kopers gingen een prachtige vrijstaande woning bewonen, ontworpen door een architect. Prachtige ligging, met de achterpui op het oosten / zuidoosten. Veel glas. Dat glas was warmte-isolerend. Toch vertrouwden de kopers het nog niet helemaal: kon het niet tóch te warm worden? De aannemer hield ruggespraak met de architect. Op diens advies werd het zonwerend glas in plaats van warmte-isolatie HR++.

Toen kwam 2018. Weet u nog, toen het zo beroerd heet werd? De bewoners hebben het geweten. Zij klaagden bij de aannemer. Deze liet onderzoek uitvoeren. Er kwam uit dat de temperatuur 2521 uur per jaar hoger was dan 25 C en 1834 uur hoger dan 28 C. Geweldig hoe ze dat kunnen berekenen.

De architect werd er bij betrokken. Ook hij liet een onderzoek uitvoeren. De uitkomst was een soort boemerangeffect: “Doordat de woningen zijn voorzien van een zeer goed geïsoleerde thermisch schil kan de binnengekomen zonnewarmte de ruimtes niet verlaten.”.

Ja, dat wisten de bewoners al. Maar hoe zat het dan met de aansprakelijkheid van de aannemer? Dit was toch een verborgen gebrek?

De aannemer vond het tijd worden om aansprakelijkheid van de hand te wijzen. Het werd hem wat te heet onder de voeten. De bewoners daarover dan weer boos, wat heet.

Een arbiter van het College van Arbiters van de Raad van Arbitrage voor de Bouw moest oordelen.

De arbiter trok naar de woning. Ook zonder onderzoek had hij het gemakkelijk: hij trof bij een buitentemperatuur van 31 C een binnentemperatuur van 34 C.

Inderdaad, “onaangenaam hoog”, vond hij ook. Maar ja, zonder verdere wettelijke normen had de aannemer gebouwd wat de opdracht was, een woning met in de verkoopbrochure het selling-point van een “erg hoge isolatie, waardoor een lage energierekening”.

En ook nog, schreef de arbiter, waren op het dak zonnepanelen aangebracht, dus de voor koeling benodigde stroom was voorhanden.

Een noodzakelijke airco dus. Zouden ze die hebben meegeteld bij die “lage energierekening”?

De lezing van dit oordeel door de bewoners kan nog voor wat extra verhitting hebben gezorgd

 

Tilburg, 18 november 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

 

witheet

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.