013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Transitievergoeding bij deeltijdontslag?

Bij ontslag van een werknemer is de werkgever (onder bepaalde omstandigheden) verplicht een transitievergoeding te betalen. Op onze kennispagina vind je meer over de voorwaarden voor het ontvangen van een transitievergoeding bij einde arbeidsovereenkomst. Maar wat als niet het gehele contract wordt opgezegd, maar de werknemer bijvoorbeeld een aanzienlijk aantal minder uren krijgt? De Hoge Raad heeft zich onlangs uitgelaten over deze situatie, met een verrassend resultaat.

Waarom is dit een verassende uitspraak?

De verplichting tot het betalen van een transitievergoeding is wettelijke vastgelegd. Er is echter niets door de wetgever gezegd over hoe het zit als een werknemer minder gaat werken (niet uit eigen beweging). In deze zaak was dat ook het geval. Werknemer was blijvend gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt. Daarop werd de arbeidsovereenkomst door de werkgever opgezegd, maar gelijktijdig was er een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden voor het aantal uren dat de werknemer niet arbeidsongeschikt was.

De Hoge Raad oordeelt

De werknemer vorderde van zijn werkgever een volledige transitievergoeding, nu naar zijn mening de arbeidsovereenkomst was opgezegd. Mocht de rechter zich niet in dit argument kunnen vinden, vond de werknemer dat in tweede plaats een gedeeltelijke transitievergoeding moest worden toegekend, nu zijn arbeidsovereenkomst gedeeltelijk was beëindigd. In dat laatste ging de Hoge Raad mee: de gehele arbeidsovereenkomst is niet beëindigd, maar voortgezet in aangepast vorm, wat er op neer komt dat de overeenkomst dus gedeeltelijk is beëindigd. De vergoeding is dan verschuldigd naar evenredigheid van het deel van de arbeidsovereenkomst dat is beëindigd, aldus de Hoge Raad.

De Hoge Raad bevestigt in zijn uitspraak dat de wet geen gelegenheid kent voor een gedeeltelijke transitievergoeding, maar meende dat een pro rata aanspraak op een transitievergoeding in bijzondere gevallen wel toegekend zou moeten worden. Van deze bijzondere gevallen is in ieder geval sprake als, zoals in deze zaak ook aan de orde was, werknemer blijvend gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is. Een tweede omstandigheid is volgens de Hoge Raad het gedeeltelijk vervallen van arbeidsplaatsen wegens bedrijfseconomische omstandigheden.

Waarom toch deze mogelijkheid in het leven roepen?

Een goede uitspraak dus voor de werknemer(s), maar wat is de motivatie van de Hoge Raad om eigenlijk de plaats van de wetgever in te nemen? De hoogste rechter Nederland betoogt dat aangezien de transitievergoeding wordt bepaald op basis van het laatstgenoten salaris, de werknemer die eerst minder gaat werken bij algeheel ontslag een gedeelte van zijn transitievergoeding zou mislopen. Een vermindering van het salaris naar aanleiding van een gedeeltelijk ontslag leidt dus tot een lagere (wettelijke) transitievergoeding wanneer alsnog de werknemer stopt bij zijn werkgever.

Twijfel of je recht hebt op een (gedeeltelijke) transitievergoeding bij een (gedeeltelijke) beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst? Neem contact op voor juridisch advies!

Onze arbeidsrecht advocaten Toine, Mark,
Joost, Eline en edwin staan jou van begin tot eind bij:

Onze arbeidsrecht advocaten Toine, Mark,
Joost, Eline en edwin staan jou van begin tot eind bij:

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.