013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Strotten als hulpverlening?

 

Staat die al in Van Dale, “strotten”? Het blijkt een term in het strafrecht voor de situatie dat iemand bij de keel wordt gegrepen.

De politieagent deed dat bij een arrestant. Op het moment dat hij de arrestant wilde fouilleren, riep een medewerker: “Hij is iets aan het kauwen! Hij is iets aan het kauwen!”. De agent aarzelde geen moment en greep de arrestant bij de keel. Hij schreef daarover in het proces verbaal dat het hem bekend was dat drugsdealers verdovende middelen kwijtmaken door die door te slikken. Tegen de arrestant schreeuwde hij luidkeels dat hij moest uitspugen. Dat leverde een grote hoeveelheid aan kleine groene bolletjes op. Cocaïne, geen Smarties.

Dat moest vrijspraak worden, vond de raadsman. Het strotten was een ontoelaatbaar middel van geweld, het daaruit verkregen cruciale bewijs, de bolletjes, dus onrechtmatig verkregen en ontoelaatbaar. Dan bleef er niks over.

Het gerechtshof gaf er een positieve draai aan: een politieman moet volgens artikel 3 van de Politiewet “hulp verlenen aan hen die deze behoeven”. En iemand die een grote hoeveelheid bolletjes cocaïne slikt, brengt zichzelf in groot gevaar. Toch? Dus …

Misschien mooi bedacht, maar onzin, aldus de raadsman. Op naar de Hoge Raad.

De Hoge Raad deed het wat meer strafrechtelijk: de Opiumwet geeft bevoegdheid tot inbeslagneming en het geven van een vordering tot uitlevering. Dat is wat de agent hier deed.

De straf bleef staan. Voor de arrestant misschien een bittere pil om te slikken, maar waarschijnlijk beter dan die grote hoeveelheid groene bolletjes.

 

Tilburg, 6 augsutus 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

 

Strotten

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.