013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

OR EN MEDEZEGGENSCHAP

Home > Specialisaties > Particulier > OR en medezeggenschap

“MIJN BEDRIJF TELT MEER DAN 50 WERKNEMER EN GAAT EEN OR INSTELLEN. WAT KAN IK DOEN ALS WERKNEMER/LID?”

De ondernemingsraad (OR) moet verplicht worden ingesteld zodra er 50 of meer medewerkers werkzaam zijn binnen een bedrijf. Wanneer een directie beslissingen wil nemen die veel impact hebben op het personeel, dan behartigt de OR de belangen van de medewerkers.

 

DOE DIT VOORAL NIET

  • De verplichting om een ondernemingsraad in te stellen rust op de ondernemer, niet op jou als werknemer.
  • Je bent als lid van een OR in zekere mate beschermd tegenover de ondernemer. Het lidmaatschap mag er namelijk niet tot leiden dat je wordt benadeeld. Om deze reden kan de ondernemer de arbeidsovereenkomst met een lid van de OR niet zomaar opzeggen. Ben daarom niet bang jouw ideeën en inzichten naar voren te brengen.

DOE DIT VOORAL WEL

  • Je mag als OR-lid ook de achterban raadplegen. Dat is niet alleen verstandig maar ook een wettelijk recht. Maak hier dus actief gebruik van.
  • Je hebt het recht om deskundigen uit te nodigen tot het bijwonen van een vergadering. Dit is van belang omdat de ondernemingsraad vaak zonder bijstand van deskundigen amper of geen tegengas kan bieden tegen de bestuurders van de onderneming.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

WAT KUNNEN WIJ VOOR JE DOEN?

Mark Diebels, Edwin Aerts en Toine Zegers leiden je door alle spelregels van het advies- en instemmingsrecht. De OR komt op voor de personeelsbelangen en voert overleg over het ondernemingsbeleid. Wij adviseren je over de rechten en plichten in het overleg met de ondernemer. Samen met jou maken we de afweging wanneer de OR op zijn strepen moet staan en wanneer overleg de slimste koers is.

KZO|013 white office building

KENNISPAGINA

Op onze kennispagina’s vind je een korte omschrijving van veelgebruikte begrippen in onze teksten. Deze begrippen gebruiken wij ook vaak in onze nieuwsberichten. Onze nieuwsberichten kun je vinden onder ‘nieuws’.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.