013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

PARTNERALIMENTATIE

PARTNERALIMENTATIE

HOE LANG MOET IK PARTNERALIMENTATIE BLIJVEN DOORBETALEN?

Partneralimentatie komt in beeld als een ex-partner onvoldoende in staat is in zijn of haar eigen huwelijks gerelateerde behoefte te voorzien na een scheiding, het gaat er niet om of er voldoende inkomen is om in de basisbehoefte van het leven te voorzien. Of de bijdrage ook voldaan kan worden, is afhankelijk van de financiële mogelijkheden van de ander.

HOE WORDT EEN BIJDRAGE VASTGESTELD?

De partneralimentatie wordt vastgesteld aan de hand van de behoefte aan een aanvullende bijdrage én de financiële draagkracht om deze te kunnen betalen. Is er geen behoefte, dan doet de draagkracht er verder niet toe. Andersom geldt hetzelfde. Als er wel behoefte is, maar geen draagkracht, dan zal er geen alimentatie vastgesteld kunnen worden.

De alimentatiebijdrage kan in onderling worden afgesproken of door een rechter worden vastgesteld. De rechter heeft echter minder mogelijkheden om de afspraken op maat te maken, denk bijvoorbeeld aan een beding dat de partneralimentatie niet gewijzigd kan worden of afkoop van de alimentatie.

WAAR LIGT DE ALIMENTATIEBIJDRAGE VAST?

De alimentatiebijdrage wordt in onderling overleg of door de rechter vastgesteld. Dat gebeurt in een convenant of beschikking.

HET WIJZIGEN VAN DE ALIMENTATIEBIJDRAGE

Soms kan een herberekening van de bijdrage wenselijk zijn. Bijvoorbeeld omdat er verlies aan inkomen is, nieuwe financiële verplichtingen zijn of een van jullie opnieuw gaat trouwen of samenwonen. Let wel, niet alle wijzigingen, zelfs als ze wel voelbaar zijn, geven het recht om werkelijk een gewijzigde bijdrage voor elkaar te krijgen. Dit zal altijd eerst beoordeeld moeten worden.

INDEXERING

Elk jaar wordt per 1 januari de alimentatiebijdrage verhoogd. De Minister van Justitie stelt het indexeringspercentage vast. Het is mogelijk bij de scheiding deze indexering uit te sluiten.

WANNEER EINDIGT DE PARTNERALIMENTATIE?

De maximale termijn waarop aanspraak gemaakt kan worden is 5 jaar. De termijn kan worden verkort en onder specifieke omstandigheden worden verlengd. Ook stopt de alimentatieplicht als de ontvangende partij gaat samenwonen “als waren zij gehuwd”, een geregistreerd partnerschap aangaat of trouwt.

KENNISPAGINA

Op onze kennispagina’s vind je een korte omschrijving van veelgebruikte begrippen in onze teksten. Deze begrippen gebruiken wij ook vaak in onze nieuwsberichten. Onze nieuwsberichten kun je vinden onder ‘nieuws’.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.