013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

MEDIATION EN ECHTSCHEIDINGSBEMIDDELING

Home > Specialisaties > Particulier > Familie- en erfrecht > Mediation en echtscheidingsbemiddeling

“KAN IK OOK IN GOED OVERLEG SCHEIDEN?”

Je hebt de knoop doorgehakt: het gaat zo niet langer verder. Je wilt scheiden van jouw partner. Wat nu? Wie contacteer je om de echtscheiding in goede banen te leiden? 

Mediation is er op allerlei terreinen en wordt steeds vaker ingezet, zowel bij particulieren als in het bedrijfsleven. Het meest bekend is de echtscheidingsbemiddeling. Bij mediation gaat het erom dat je gezamenlijk tot afspraken komt over de scheiding. De (vFAS) advocaat- mediator middelt als onafhankelijke derde en begeleidt het gesprek, zodat de negatieve gevolgen van een conflict snel ombuigen. Een mediator maakt echter geen beslissingen en hakt geen knopen door: hij of zij begeleidt het proces zodat jullie zelf tot een afspraak komen. Het grote voordeel is dat je passende afspraken kunt maken, voor maatwerk kunt gaan. De overeenkomst/echtscheidingsconvenant is misschien nog wel het meest belangrijk, als deze goed in elkaar zit, kan er een hoop gedoe in de toekomst worden voorkomen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Hierin legt de advocaat-mediator uit wat mediation inhoudt en wat men kan verwachten. Het doel is uiteindelijk om een echtscheidingsconvenant tot stand te laten komen en op gezamenlijk verzoek de echtscheiding aan te vragen.

De (vFAS) advocaat-mediator beschikt over de juridische kennis en ervaring om partijen op een zorgvuldige manier te begeleiden bij de afspraken, ook als het over kinderen gaat en in geval van meer complexe scheidingen waarbij bijvoorbeeld ondernemingen betrokken zijn. Afspraken worden juridisch goed vastgelegd. De (vFAS) advocaat-mediator is neutraal en onpartijdig. Hij/zij begeleidt het mediation-proces en de communicatie en zorgt ervoor dat partijen goed begrijpen wat men afspreekt en ook de gevolgen daarvan overzien.

Mediation is over het algemeen een goedkopere oplossing dan een echtscheidingsprocedure omdat volstaan kan worden met één advocaat-mediator. De op maat gemaakte afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan. De advocaat-mediator kan vervolgens namens partijen een verzoekschrift tot echtscheiding indienen.

Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom vraagt de mediator bepaalde informatie te verzamelen en aan te leveren.

KENNISPAGINA

Op onze kennispagina’s vind je een korte omschrijving van veelgebruikte begrippen in onze teksten. Deze begrippen gebruiken wij ook vaak in onze nieuwsberichten. Onze nieuwsberichten kun je vinden onder ‘nieuws’.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.