013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Kennispagina Incasso

Home > Specialisaties > Ondernemingsrecht > Incassorecht > Kennispagina Incasso

Overeenkomst

Een overeenkomst is een afspraak tussen partijen, een (meest voorkomend) voorbeeld hiervan is een contract. Meestal Deze wordt meestal opgeteld tussen twee partijen, maar dit kunnen er ook meer zijn. Wanneer er niet betaald wordt, spreek je van een schuld. In dat geval is degene die nog geld krijgt de schuldeiser, degene die moet betalen de schuldenaar. Het kan ook zijn dat beide partijen elkaar nog geld moeten betalen, zij kunnen dan zowel schuldeiser als schuldenaar van elkaar zijn.

Schuldeiser

De schuldeiser is degene die het geld of de prestatie moet ontvangen bij een overeenkomst. Hij heeft bepaalde rechten en zal meestal degene zijn die zaak aanspant bij de rechter om zijn geld alsnog te krijgen.

Schuldenaar

De schuldenaar is degene die het geld moet betalen of de prestatie moet leveren bij een overeenkomst. Hij heeft ook bepaalde rechten en plichten. Hij zal meestal degene zijn waartegen een zaak aangespannen wordt.

Wanprestatie

Er is sprake van wanprestatie wanneer de plichten uit een overeenkomst niet worden nagekomen. Dit kan het niet betalen van een rekening zijn, of het niet nakomen van de afspraken. Voordat er een rechtszaak aangespannen kan worden, moet de schuldenaar de mogelijkheid gegeven worden om zijn afspraken nog na te komen, dit heet het geven van verzuim.

Onrechtmatige daad

Er is sprake van een onrechtmatige daad wanneer een persoon een ander schade berokkent. Wanneer je schade hebt, kun je diegene aansprakelijk stellen. Dit kan letselschade zijn door bijvoorbeeld een ongeluk, maar ook geldschade. Daarnaast kan in bepaalde gevallen ook een producent van producten aansprakelijk worden gehouden of de eigenaren van bepaalde gebouwen.

Inscassobureau

Wanneer een schuld niet betaald wordt, kan de schuldeiser een incassobureau inschakelen. Een incassobureau neemt dan contact op met de schuldenaar zodat de schuld alsnog betaald wordt. Er is dan enkel nog contact met het incassobureau, niet meer met de schuldeiser. Het incassobureau is een bedrijf en brengt daarom kosten in rekening die zij moeten maken om de schuld te innen.

Deurwaarder

Een deurwaarder kan ook schulden innen voor een schuldeiser. Een deurwaarder mag meer dan een incassobureau. Hij kan namelijk beslag leggen op het loon of de boedel of een woning ontruimen. Een deurwaarder wordt vaak ingeschakeld nadat het het incassobureau niet gelukt is om de schuld te innen. Daarnaast moet de deurwaarder ook de dagvaarding uitbrengen, waarna je voor de rechter moet verschijnen.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

Onze arbeidsrecht advocaten Toine, Mark en Edwin staan jou van begin tot eind bij!

 

Toine Zegers

Arbeidsrecht
Ondernemingsrecht

Mark Diebels

Arbeidsrecht

Edwin Aerts

Arbeidsrecht
Ondernemingsrecht
Privacy / AVG

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.