013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

ONTSLAGRECHT

“IK HEB HET HELEMAAL GEHAD MET JOU. WEGWEZEN, NU!”

Ontslag is niet niks. Het is voor werkgevers én werknemers een ingrijpende gebeurtenis. Bovendien is het zeer onoverzichtelijk. Een ontslag op staande voet, een goede ontslagreden, de ontslagvergoeding: weet u hoe het zit? Wij wel.

DOE DIT VOORAL NIET 

 • Van je werknemer eisen dat hij meteen iets ondertekent, is niet verstandig. Vaak leidt dat alleen maar tot ruzie. Je kunt beter bedenktijd nemen. Leg schriftelijk uit wat er mis is en welke oplossing jij wilt.
 • Laat je niet verleiden om iemand per direct te ontslaan. Hoe erg het ook is wat de werknemer heeft gedaan, het kan een hoop ellende opleveren als je te snel handelt. Bel dus eerst een deskundige voor advies en voorkom dat dit als een onterecht ontslag op staande voet wordt gezien.
 • De wet heeft vaste regels voor de hoogte van een ontslagvergoeding. Je mag daar in onderling overleg van afwijken: een werknemer wil meestal meer en een werkgever wil meestal minder. Als de een of de ander iets ernstigs te verwijten is, kan dat terecht zijn.

DOE DIT VOORAL WEL 

 • Bij disfunctioneren moet je precies kunnen aangeven wat eraan schort. Liefst aan de hand van voorbeelden en schriftelijke waarschuwingen moet je duidelijk maken dat het echt niet langer kan.
 • De rechter vindt in een ontslagzaak altijd belangrijk of je iets gedaan hebt aan scholing of opleiding. Bied dat daarom altijd aan en leg dat vast.
 • Het geven van ontslag is een zakelijke beslissing. Emoties zijn belangrijk, maar slaap er eerst een nachtje over zodat je niet overhaast te werk gaat.

WAT KUNNEN WIJ VOOR JE DOEN?

Onze arbeidsrecht advocaten Toine, Mark, Joost en Edwin staan jou van begin tot eind bij:

 

 • als eerste wil je natuurlijk een goed advies. Wij beoordelen of je genoeg ontslagdossier hebt. Als dat niet zo is, geven wij tips over hoe je dit kunt versterken;
 • wij checken of er bijzondere regels spelen. Bij bijvoorbeeld een zieke werknemer of een OR-lid zijn er extra formaliteiten waar je rekening mee moet houden;
 • wij zorgen voor een waterdichte overeenkomst, waarmee je in goed overleg het ontslag kunt regelen;
 • lukt dat niet, dan weten onze advocaten hoe het UWV omgaat met de regels rond reorganisatie. Samen zorgen wij ervoor dat de onderbouwing en de selectie wie precies ontslagen moet worden in orde is;
 • als de werknemer disfunctioneert of als de arbeidsverhoudingen verstoord zijn, loopt ontslag via de rechter. Onze betrokkenheid is een meerwaarde als je daar een pleidooi moet houden;
 • gaat het echt mis en wil je ogenblikkelijk afscheid nemen van een werknemer, dan is ontslag op staande voet een optie. Zo’n ontslag is juridisch gevaarlijk, want een fout kan je veel geld kosten. Wij hebben veel ervaring om in te schatten of je kans maakt.

KENNISPAGINA

Op onze kennispagina’s vind je een korte omschrijving van veelgebruikte begrippen in onze teksten. Deze begrippen gebruiken wij ook vaak in onze nieuwsberichten. Onze nieuwsberichten kun je vinden onder ‘nieuws’.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.