013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Kennispagina Scheiding

Kennispagina Scheiding

Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen. Het geeft inzicht en maakt samenwerking en juridische advisering doelgerichter.

Op deze kennispagina’s vind je een korte omschrijving van veelgebruikte begrippen over scheiding. Deze begrippen gebruiken wij ook vaak in onze nieuwsberichten.

business meeting with tablet

Scheiden of Ontbinden Geregistreerd Partnerschap

Om een huwelijk of geregistreerd partnerschap te ontbinden, moet er een verzoekschrift ingediend worden namens een advocaat bij de rechtbank. Dit kan op verzoek van beide partners, of door één van de partners. Bij een gemeenschappelijk verzoek kunnen partners volstaan met één advocaat. Bij een geregistreerd partnerschap waarbinnen geen minderjarige kinderen zijn geboren kan het partnerschap zonder tussenkomst van een rechter ontbonden worden.

 

Lees meer

Er zijn drie manieren om te scheiden:

  1. een echtscheiding,
  2. een scheiding van tafel en bed en
  3. een ontbinding van het huwelijk na de scheiding van tafel en bed.

Bij een scheiding van tafel en bed zijn de partners feitelijk gescheiden, maar juridisch nog niet. Dit wordt definitief wanneer het huwelijk na scheiding van tafel en bed wordt ontbonden. Een scheiding van tafel en bed is bij het geregistreerd partnerschap niet nodig.

Beëindiging samenleving

Samenwoners kunnen zonder tussenkomst van een rechter uit elkaar gaan. Als de partners een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld dan kan het wel nodig zijn om de overeenkomst op te zeggen. In de samenlevingsovereenkomst is geregeld op welke wijze opzegging mogelijk is.

Echtscheidingsconvenant

Dit is een overeenkomst tussen de ex-partners waarin de gevolgen van de scheiding vastgelegd zijn. Het convenant bevat – afhankelijk van wat er geregeld dient te worden – regelingen over alimentatie, vermogen (verdeling van gemeenschap of afwikkeling huwelijkse voorwaarden, privé vermogen), de echtelijke woning, ondernemingen en afspraken over het pensioen. De afspraken over de kinderen zoals gezag, zorgregelingen en kinderalimentatie staan in het ouderschapsplan.

 

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is verplicht bij een ontbinding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen. De hoofdregel is dat zonder ondertekend ouderschapsplan een scheiding niet uit gesproken kan worden/een geregistreerd partnerschap niet ontbonden kan worden. De wet verplicht ouders bepaalde onderwerpen in het ouderschapsplan op te nemen: een regeling over de manier waarop de ouders na de scheiding elkaar informeren en consulteren, de wijze waarop de opvoeding wordt voortgezet (zorgregeling), de verdeling van de kosten van de kinderen en of de kinderen bij het tot stand komen bij het ouderschapsplan betrokken zijn geweest.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

Onze familie- en erfrecht advocaten Leo en Chantal staan jou van begin tot eind bij!

 

Leo van Osch

Ondernemingsrecht
Familie en Erfrecht

Chantal van der Sprong

Familie en Erfrecht
Mediation

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.