013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Kennispagina Vergoedingen

Home > Specialisaties > Arbeidsrecht > Kennispagina arbeidsrecht > Kennispagina Vergoedingen

Transitievergoeding

Elke werknemer die twee jaar (of langer) in dienst is, heeft in principe recht op een ontslagvergoeding. Wanneer een ontslagaanvraag door het UWV of de kantonrechter is goedgekeurd óf als een tijdelijke overeenkomst eindigt en de werkgever niet verlengt, kan de werknemer zo’n vergoeding claimen. De hoogte is afhankelijk van het aantal halve jaren dat iemand in dienst is en het maandsalaris. Zelf de transitievergoeding berekenen kan hier. Het maximum is € 81.000,- bruto (2019), of een jaarsalaris als iemand meer verdient dan € 81.000,- bruto. Een werknemer krijgt geen vergoeding als:

  • hij zelf ontslag neemt,
  • zelf zijn overeenkomst niet verlengt,
  • als hij ontslag op staande voet krijgt of
  • als hij zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen.

Ook bij een ontslag met wederzijds goedvinden bestaat geen recht op een transitievergoeding; werkgever en werknemer kunnen zelf afspraken maken over hoe ze uit elkaar gaan.

Naast onderstaande vergoedingen zal vanaf 1 januari 2020 (WAB) ook bij een ontslag op basis van de I-grond een vergoeding aan de werknemer kunnen toekomen. Deze bedraagt maximaal de helft van de wettelijke transitievergoeding.

Billijke vergoeding

De billijke vergoeding wordt toegekend als de werkgever iets heeft gedaan of juist niet heeft gedaan wat hij had moeten doen. Belangrijk is dat dit hem ernstig kan worden verweten. Een billijke vergoeding wordt niet vaak toegekend, alleen in uitzonderlijke gevallen. Hoe lang de werknemer in dienst is speelt hier geen rol. Deze vergoeding heeft ook geen wettelijk maximum: de rechter spreekt uit wat hij redelijk vindt.

Aanzegvergoeding

De aanzegvergoeding is een schadevergoeding die de werkgever moet betalen als hij de werknemer niet op tijd informeert over het wel of niet verlengen van het arbeidscontract. De werkgever hoeft alleen aan te zeggen bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd, behalve als het een projectcontract is of als het arbeidscontract geldt voor minder dan zes maanden.

Vergoeding bij ontslag op staande voet

Als een werknemer onterecht op staande voet is ontslagen heeft hij recht op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding is even hoog als het loon over de periode dat hij te vroeg ontslagen is. Meestal is dat: de maand uit plus de werkgeversopzegtermijn. Let wel op: deze vergoeding moet van de werkgever worden geëist, deze krijgt hij niet automatisch. Deze vergoeding kan bovenop de transitievergoeding én een eventuele billijke vergoeding komen.

Vergoeding bij schadeplichtig ontslag

Er is een schadeplichtig ontslag als de werkgever de opzegtermijn niet goed hanteert. De werknemer heeft dan recht op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding is even hoog als het loon over de periode dat hij te vroeg ontslagen is. Let wel op: deze vergoeding moet van de werkgever worden geëist, deze krijgt hij niet automatisch.

Onze arbeidsrecht advocaten Toine en Edwin staan jou van begin tot eind bij!

 

Toine Zegers

Arbeidsrecht
Ondernemingsrecht

Edwin Aerts

Arbeidsrecht
Ondernemingsrecht
Privacy / AVG

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.