013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Kennispagina medezeggenschap

Home > Specialisaties > Arbeidsrecht > Kennispagina arbeidsrecht > Kennispagina Medezeggenschap

ONDERNEMINGSRAAD

Bedrijven of organisaties met 50 of meer werknemers zijn verplicht een ondernemingsraad (OR) in te stellen. Bij minder werknemers is dit niet verplicht, maar mag het wel. Een OR bestaat uit 5 tot 25 leden, afhankelijk van het aantal werknemers in het bedrijf.

  Een OR heeft verschillende rechten onder andere:

   • Overlegrecht: de OR mag meepraten over de belangrijke beslissingen van de directie. Dit moet minstens twee keer per jaar gebeuren.
   • Adviesrecht: bij belangrijke beslissingen voor de onderneming moet de werkgever de OR om advies vragen.
   • Instemmingsrecht: bij besluiten die gaan over personeelsregelingen moet de werkgever instemming hebben van de OR voordat deze kunnen worden uitgevoerd. Cao-regelingen vallen hier buiten.

  PERSONEELS-
  VERTEGENWOORDIGING

  Een werkgever met 10 tot 50 werknemers is verplicht een personeelsvertegenwoordiging op te richten, als het personeel daar om vraagt. De personeelsvertegenwoordiging heeft beperkt instemmingsrecht en heeft recht op informatie van de werkgever.

  PERSONEELS-
  VERGADERING

  Bedrijven of organisaties met minder dan 10 zijn verplicht personeelsvergaderingen te organiseren. Deze moeten minstens twee keer per jaar plaatsvinden met alle personeelsleden. Tijdens deze vergaderingen gaat het over belangrijke onderwerpen in het bedrijf. Werknemers mogen daarover vrijblijvend advies geven.

  STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

  Onze arbeidsrecht advocaten Toine, Mark en Edwin staan jou van begin tot eind bij!

   

  Toine Zegers

  Arbeidsrecht
  Ondernemingsrecht

  Mark Diebels

  Arbeidsrecht

  Edwin Aerts

  Arbeidsrecht
  Ondernemingsrecht
  Privacy / AVG

  WHITE PAPERS

  In onze (gratis) whitepapers informeren onze advocaten jou uitgebreid over onderwerpen waar je mee te maken krijgt. Of kunt krijgen.
  Onze whitepapers zijn praktisch, helder en to the point. En bevatten veel handige tips.

  Het Coronavirus & overeenkomsten

  Het Coronavirus & overeenkomsten

  Het coronavirus & overeenkomsten   Wat zijn de gevolgen van coronavirus voor bestaande overeenkomsten en wat kunnen we leren van de vogelgriep? In het artikel in deze folder legt advocaat Leo van Osch duidelijk en in een begrijpelijke taal uit wat de...

  High Tech Arbeidsrecht

  High Tech Arbeidsrecht

  High-Tech arbeidsrecht   Bitcoins minen op kosten van de baas geen reden voor ontslag op staande voet Menigeen handelt tegenwoordig in cryptocurrency, zoals Bitcoin, Litecoin, Ethereum en Ripple. Het kan dan verleidelijk zijn tijdens werktijd ook even te kijken naar de koersen of snel wat te (ver)kopen. Het was daarom slechts een kwestie van tijd […]

  Praktisch met privacy

  Praktisch met privacy

  Praktisch met Privacy Checklist Algemene Verordening Gegevensbescherming In het artikel in deze folder (coverstory SalarisMagazine 2018 nr. 1) legt advocaat Edwin Aerts inbegrijpelijke taal uit hoe de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming in elkaar steekt.Daarnaast hebben wij voor u een AVG-checklist gemaakt, inclusief tips: Meer weten over praktisch met privacy? Lees het in onze gratis white […]

  advocaat tilburg

  Spoorlaan 460
  Postbus 9150
  5000 HD Tilburg

  T 013 - 536 65 55
  F 013 - 536 84 20
  E info@kzoadvocaten.nl

  Social media

  Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

  echtscheidingsadvocaat

  Nieuwsbrief

  Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.