013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Godsdienstvrijheid betekent niet dat mag worden gediscrimineerd

De SGP weert vrouwen van de kieslijst, op godsdienstige gronden. Op die manier kunnen vrouwen niet namens SGP worden gekozen. De overheid verstrekt aan SGP een subsidie, net als aan andere politieke partijen. Inzet in een rechtszaak was of de overheid subsidie mocht blijven verstrekken aan een politieke partij die op deze wijze discrimineert op basis van geslacht.

Uiteindelijk heeft de Hoge Raad op 9 april 2010 een uitspraak gedaan. Nederland heeft het VN Vrouwen-verdrag uit 1979 ondertekend waarin verplicht is gesteld dat vrouwen volwaardig aan een politieke partij deel kunnen nemen. Nederland moet dus garanderen dat deze plicht wordt nageleefd. Dat wordt niet anders als het niet toelaten van vrouwen is gebaseerd op geloof. In een democratie is het recht om gekozen te worden namelijk zo fundamenteel dat dit niet opzij kan worden gezet door geloofsovertuigingen.

Deze discriminatie van vrouwen door de SGP is daarom niet toegestaan. De overheid moet er volgens de Hoge Raad dus voor zorgen dat vrouwen binnen de SGP ook echt dit recht gaan krijgen. Een subsidieverbod voor de SGP uitspreken ging de rechter net te ver, want daarmee zou hij op de stoel van de politiek gaan zitten.

Meer weten over gelijke behandeling van mannen en vrouwen van een advocaat in Tilburg?

Bron: Rechtspraak.nl (HR, LJN BK4547 en BK4549)

 

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.