013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Ontslag vanwege naakte massage?

Als er in een werkrelatie iets van naaktheid voorbij komt, gaan meteen de alarmbellen rinkelen. Zeker als daar nog massages en betalingen door een leidinggevende bijkomen. Toch is het in het arbeidsrecht altijd goed beide kanten van het verhaal mee te nemen.

In Rotterdam speelde een zaak waarbij het volgens de werkgever niet acceptabel was dat de kapitein van een schip naakt lag te zonnen op het bovendek. Op een tocht van vier maanden vanuit Zuid Korea naar Nederland kwam dat om de haverklap voor. Het was ook ongewenst (seksueel) gedrag omdat de kapitein zich door de Filipijnse en Indonesische bemanningsleden tegen betaling liet masseren, soms ook terwijl hij naakt was. Hij was de hoogste leidinggevende aan boord, zodat matrozen misschien geen ‘nee’ durfden te zeggen. Daar kwam bij dat er klachten van ex-matrozen waren binnengekomen die het gedrag van de kapitein als vervelend hadden ervaren.

De werkgever vroeg ontslag aan, vanwege ernstig verwijtbaar gedrag. Bij de kantonrechter mocht de kapitein zijn verhaal doen. Hij was al tien jaar in dienst en functioneerde uitstekend (wat volgens de werkgever klopte). Als ‘kind van de vrijgevochten jaren zeventig’ liet hij zich inderdaad masseren, soms ook naakt, maar zonder seksuele bijbedoeling. Voor hem was het ontspannend en hij deed het al jaren zo, ook bij een vorige werkgever. Hij betaalde er juist voor, omdat dat voor andere diensten aan boord zoals haren knippen of de privé-was voor iemand doen, ook gebeurde. Omdat hij wel doorhad dat hij een bijzondere positie innam, liet hij altijd via de stuurman rondvragen of iemand zin had een massage te geven, zodat hij dat niet aan mensen zelf hoefde te vragen. Het naakt zonnen gebeurde vrijwel steeds op het allerhoogste dek, dus zoveel mogelijk buiten zicht.

De kapitein begreep dat de tijden vanwege ‘Metoo’ waren veranderd dus beloofde meteen volledig te stoppen met het zonnen en de massages. Tenslotte bood hij excuses aan. Deze toelichting was voor de kantonrechter duidelijk genoeg.

Ontslag is de zwaarste sanctie en beide kanten van het verhaal moeten worden afgewogen. Omdat de kapitein er in al die jaren nog nooit op was aangesproken, er geen seksuele overschrijdend gedrag was gebleken en hij zijn gedrag zou veranderen, was de conclusie: geen ontslag.

Tilburg, 30 september 2021

Mr. Mark Diebels, KZO|O13 Advocaten

Ontslag vanwege naakte massage?

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.