013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

NOW verlengd en uitgebreid

 

De inhoud van de verlenging van de NOW-regeling is bekend. Het kabinet heeft met de NOW 2.0 (die geldt tot 1 september 2020) nog steeds als doel zoveel mogelijk behoud van banen. Aanvraag kan waarschijnlijk vanaf 6 juli, tot 31 augustus 2020.

Allereerst komt er een tegemoetkoming voor de vaste lasten van MKB-ondernemers. Bedrijven krijgen een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 20.000 euro voor de komende drie maanden. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en het omzetverlies, dat minimaal 30 procent moet zijn.

Daarnaast wordt de tegemoetkoming in de loonkosten via de NOW-regeling voortgezet met een paar wijzigingen. De vaste opslag wordt verhoogd van 30 naar 40 procent. In sommige situaties wordt verder de loonsom van maart 2020 als uitgangspunt genomen in plaats van januari 2020, om bijvoorbeeld seizoensbedrijven tegemoet te komen. Daarbij mag een bedrijf dat gebruik maakt van de NOW over dit jaar geen winst- /dividenduitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan de topfunctionarissen uitkeren en geen eigen aandelen inkopen.

Weer wordt een periode van drie maanden aangehouden waarover het omzetverlies van ten minste 20% kan worden geschat. Dus een ondernemer mag subsidie aanvragen uitgaande van de verwachte omzet over:

  • de periode juni-juli-augustus of
  • de periode juli-augustus-september of
  • de periode augustus-september-oktober, maar
  • als al een aanvraag was gedaan onder de NOW 1.0, moet de driemaandenperiodeaansluiten op de eerder gekozen periode.

In de verlengde NOW-regeling wordt bij ontslag de subsidie nog steeds verlaagd. Het verschil zit er in dat de ontslagboete van 50% extra verlaging bij bedrijfseconomisch ontslag verdwijnt. De wettelijke bescherming bij ontslag blijft gewoon van kracht. Ook worden werkgevers die de NOW aanvragen verplicht om hun werknemers te stimuleren om bij- en omscholing te gaan doen. Werkgevers leggen hier bij aanvraag een verklaring over af.

In de verlengde overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) komt een partnerinkomentoets. Dit betekent dat alleen huishoudens met een inkomen onder het sociaal minimum aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Daarmee wordt de regeling voor zzp’ers strenger dan onder de NOW 1.0.

 

Tilburg, 22 mei 2020

Mr. Mark Diebels, KZO|O13 Advocaten

verlenging steunmaatregel

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.