013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Nieuwe indexering voor 2018 bekend!

Zoals elk jaar wordt ook in 2018 de alimentatie bijdrage verhoogd. Dit jaar is het indexeringspercentage vastgelegd op 1,5%. Laat je niet verassen en houd hier dus rekening mee.

Tip voor de alimentatieontvanger

Om aanspraak te maken op de indexering hoef je als alimentatiegerechtigde niets te doen, het is bij wet geregeld. Het is wel aan te raden om je ex-partner eraan te herinneren, zeker het eerste jaar. Er zijn verschillende tools beschikbaar om het nieuwe bedrag te berekenen. Blijft betaling uit? Vraag dan gerust advies.

Tip voor de alimentatiebetaler

Wanneer er geen afwijkende afspraken zijn gemaakt in het convenant verhoogd de indexering jaarlijks de te betalen bijdrage. Daar valt niets tegen te doen.

Ook als het salaris niet geïndexeerd is? Het antwoord is ja, tenzij de indexering is uitgesloten. Het is verstandig om deze afspraak schriftelijk vast te leggen omdat later de afspraak niet te bewijzen valt.

Achtergrond

Elk najaar beslist de Minister van Veiligheid en Justitie over de stijging van de alimentatieverplichting. Dit wordt gedaan om mee te gaan met de stijging van de kosten van levensonderhoud. De verhoging geldt automatisch, dit betekent dus dat de te ontvangen / te betalen alimentatie vanaf 1 januari 2018 met 1,5% verhoogd moet worden. Er zijn slechts twee uitzonderingen hierop, namelijk:

  • In het scheidingsconvenant is uitgesloten dat de alimentatie jaarlijks wordt verhoogd
  • De rechter heeft in zijn beschikking verhoging uitgesloten

Vragen over alimentatie?

Buiten deze wettelijke verhoging kunnen er nog meer factoren zijn die een wijziging van de alimentatie met zich mee kunnen brengen. Je moet dan denken aan hertrouwen, samenwonen, een nieuwe partner, aflossen van een schuld, verlaging van salaris etc. Wil je zeker weten dat je het juiste bedrag aan alimentatie ontvangt dan wel betaalt? Een alimentatie check is altijd mogelijk en kan zeker de moeite lonen.

Neem contact op onze advocate Chantal van der Sprong!

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.