013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Niet alleen het vakantiegeld was op

Bestond in 2011 het internetbankieren al? Soms denk je dat iets er altijd al was. Maar écht, er was een tijd vóór de mobiele telefoon, en vóór de PC, en dus ook vóór het gemak van internetbankieren.

Heer X deed zijn betalingen in 2011 nog met overschrijvingskaarten. Zo’n boekje wat u misschien ook nog ergens onderin een la heeft liggen.

Heer X was kennelijk van de oudere generatie en na zijn pensioen een soort nomade. Hij was 10 van de 12 maanden met zijn camper op stap. Zijn ex-echtgenote van inmiddels 86 jaar paste dan op de woning. Zij woonden nog samen doordat zij niet op zichzelf kon wonen. In zijn afwezigheid bewaarde zij zijn post.

X was van 2 oktober t/m 5 april met de camper naar Spanje. In de tussentijd kreeg zijn ex, zo vertelde later de buurvrouw, héél veel bezoek van haar zoon, de stiefzoon van X.

Transactie

Van vakantie terug, zag X dat er geen bankafschriften lagen. Hij kreeg van de bank kopieën. Tot zijn schrik bleek er van november t/m februari van alles op zijn bankrekening te zijn gebeurd, met overschrijvingskaarten uit de kast die afgesloten was. De sleutel was ergens in de woning verborgen, maar blijkbaar niet onvindbaar. X miste € 25.988,27. Hij deed melding aan de bank en vroeg om terugstorting.

“Nee” zei de bank, dat waren correcte overschrijvingen, ook na de juiste telefonische beantwoording van controlevragen. Bovendien, aldus de bank, heeft X niet meteen iets laten weten vanaf het moment dat hij de onjuiste banktransactie had “behoren te ontdekken”. Zo staat het in de bankvoorwaarden. En dat “behoren te ontdekken” had hij hij tussentijds veel eerder moeten doen dan pas in april na terugkeer.

Gelukkig zoals vaak, klopt het primaire rechtsgevoel ook in dit geval met het echte recht: dat “had behoren te ontdekken” had de bank er in de voorwaarden van gemaakt. Terwijl, aldus de Hoge Raad, het volgens de (Europese) wet moet zijn: “bekend zijn met”. Ofwel: echte wetenschap, geen fictieve geconstrueerde toerekening. En met als sluitstuk: dat is dwingend consumentenrecht, een afwijking in bankvoorwaarden is niet toegestaan.

Het kwartje won dus van de gulden. Pardon, de stuiver van de euro. En kan weer plezierig per camper door Europa rollen.

De uitspraak kun je hier vinden.

Tilburg, 28 mei 2021

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.