013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Liefdesberichten Whatsappen in de baas zijn tijd kost werknemer €1500,-

Whatsapp blijft een populair medium en het houdt werkgevers en werknemers dan ook erg bezig. Eerder berichtten we al dat een aanzegging ook gedaan kan worden door middel van een Whatsapp bericht en dat dit ook tijdens de vakantie van de werknemer kan gebeuren. Vorige week oordeelde een rechter in Tilburg dat het sturen van liefdesberichtjes via Whatsapp onder werktijd deze werknemer duur kwam te staan.

De feiten

De man heeft van 2008 tot augustus 2015 gewerkt bij een bedrijf. Hij kreeg een telefoon van de zaak. In de bedrijfsregelingen stond dat “incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden van de elektronische communicatie-middelen is toegestaan.” De man heeft toegegeven wel eens privéberichten te sturen onder werktijd. Toen het arbeidscontract werd beëindigd, had de man meer dan 200 verlofuren openstaan die nog moesten worden uitbetaald. Afgesproken werd dat deze in 3 termijnen in september, oktober en november 2015 zouden worden uitgekeerd.

Liefdesberichten

De werkgever heeft op de zakelijke telefoon 1255 liefdesberichten gevonden aan verschillende vrouwen. Dit zou slechts een deel van de berichten zijn, want uit deze berichten zou blijken dat deze gesprekken voor deze berichtjes al begonnen waren, en daarna ook zouden zijn doorgegaan. Omdat het liefdesberichten zijn, zou de werknemer er veel langer aandacht aan besteed moeten hebben dan aan een ‘gewoon’ appje.

De werkgever weigert na deze ontdekking de overige verlofuren nog uit te betalen. Hij vindt dat door het sturen van deze berichten, de werknemer niet alle tijd op het werk heeft gewerkt en hij daarom al teveel loon heeft gekregen. Daarnaast zou de werknemer verschillende fouten hebben gemaakt doordat hij zoveel aan het appen was. De werkgever heeft hierdoor ook schade geleden.

De rechter

De rechter geeft de werkgever gelijk dat de werknemer teveel geld heeft gekregen. Door het versturen van al die liefdesberichten heeft hij minder gewerkt dan dat hij had gemoeten. De rechter schat dat hij per liefdesbericht ongeveer 2,5 tot 3 minuten bezig was. De rechter oordeelt dat de werknemer de verlofuren uitbetaald moet krijgen, maar trekt hier met een rekensom € 1.500,- vanaf. Dit zou het teveel betaalde loon zijn dat hij heeft gekregen voor het versturen van de berichtjes in de baas zijn tijd.

Conclusie

De bovenstaande uitspraak illustreert dat het sturen van privéberichten onder werktijd een werknemer duur kan komen te staan . Zelfs wanneer er in de bedrijfsreglementen is opgenomen dat het versturen van zulke berichtjes mag, maar in beperkte mate, zal hij hiermee moeten oppassen. Tegelijkertijd betekent dit natuurlijk niet dat het versturen van een privéberichtje betekent dat dit hem direct loon zou moeten kosten. Mocht er een conflict ontstaan over het versturen van privéberichten tijdens werktijd, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij geven hier graag advies over.

Bron: ECLI:NL:RBZWB:2016:6927

Wil je meer weten over het versturen van privéberichten tijdens werktijd van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

 

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.