013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Jouw product gekopieerd: slaafse nabootsing?

Als ondernemer wil je natuurlijk een uniek product leveren. Of het nu gaat om het fabriceren van designstoelen of het uitgeven van een boek: er gaat veel tijd en moeite in zitten. Heel vervelend als je op een dag opmerkt dat jouw product zo goed als gekloond op de markt verschijnt, door een andere bedrijf. Wat doe je dan?

De zaak

Deze situatie deed zich voor bij een zaak die recentelijk voor de hoogste rechter in Nederland lag. Bedrijf A verkocht kettingen met een kenmerkende ring, waarin een schijfje kon worden geplaatst. De hanger werd in een drietal kleuren geproduceerd. Bedrijf B brengt vanaf 2012 bijna een kopie van de ketting uit, ook in drie verschillende kleuren. In 2013 ondernam bedrijf A actie: het sommeerde om het kopiëren en vervolgens verkopen van de ketting door bedrijf B te stoppen.

Overwegingen

Als het product niet wordt beschermd door een intellectueel eigendomsrecht (zoals hier het geval was), is nabootsing ervan in principe toegestaan. Nabootsing wordt pas aangemerkt als onrechtmatig als de originele ketting een eigen gezicht (/positie) op de betreffende markt heeft en het gevaar bestaat dat er dus verwarring komt tussen het origineel en de nabootsing.

De uitspraak

De Hoge Raad moest in deze dus oordelen of er sprake was van verwarring tussen de originele kettingen van bedrijf A en de namaakkettingen van bedrijf B. Om dit te beoordelen heeft de Hoge Raad een drietal richtsnoeren genoemd, namelijk:

  • Overeenkomsten zijn belangrijker dan verschillen tussen het origineel en de nabootsing;
  • De omstandigheden en feiten voor én na de aankoop van de nabootsing zijn van belang (men moet denken aan de website, de factuur, etc.);
  • Productverwarring en herkomstverwarring (komt dit van hetzelfde bedrijf?) kunnen relevant zijn.

In deze zaak werd overigens geen verwarringsgevaar aangenomen, nu volgens de Hoge Raad bedrijf A geen eigen gezicht op de desbetreffende markt had. Dit is een ingangsvereiste: als hier geen sprake van is, komt men niet eens toe aan de toets van de drie richtsnoeren.

Bron: ECLI:NL:HR:2017:938

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.