013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Geen dure deskundige meer nodig

Voor kleine bedrijven is een versoepeling van de arbo-eisen voor risico-inventarisatie en -evaluatie (ri&e) op komst, want de Tweede Kamer is daarmee akkoord gegaan.

De ri&e, die verplicht is sinds 1994, moet inzicht geven in alle risico’s van de werkzaamheden van een onderneming. Op basis van de ri&e wordt het arbobeleid vervolgens opgesteld . Bijna alle bedrijven met meer dan honderd werknemers beschikken over een risico-inventarisatie, maar voor werkgevers met minder dan 25 werknemers is het opstellen van een lijst vaak te duur.

Ondernemingen mogen alleen zo’n lijst opstellen met behulp van een dure, externe arbodeskundige. Die verplichting vervalt voor de kleine bedrijven, onder voorwaarde dat wel gebruik wordt gemaakt van ri&e-modellen uit de CAO. De versoepeling van de regels past in het streven om de administratieve lasten te verminderen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken levert het loslaten van de verplichte inhuur van een arbodeskundige de kleine bedrijven jaarlijks 85 miljoen euro op.

Met de aanscherping van de Arbowet worden werkgevers wel weer verplicht hun werknemers op de hoogte te stellen van de inhoud van de risico-inventarisatie. Zo kunnen de gevaren op de werkvloer beter in worden geschat.

Meer weten over arbeidsomstandigheden van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: Opmaat arbeidsrecht nieuwsbericht 2010/578

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.