013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

HOGE RAAD BESLIST: EERDER FISCAAL VOORDEEL VOOR GESCHEIDEN OUDERS

 

De Hoge Raad laat zich uit over de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op deze heffingskorting kunnen werkende ouders (of één van hen) aanspraak maken wanneer een kind jonger is dan 12 jaar en bij hen (of hem/haar) woont.

Maar wanneer woon je bij iemand? Is het adres waar het kind ingeschreven staat daarvoor bepalend? In beginsel wel. Co-ouders, wie de zorg nagenoeg gelijk verdelen, kunnen allebei aanspraak maken op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het maakt in zo’n geval niet uit als je kind ingeschreven staat bij de andere ouder, zolang het kind op zijn minst 3 hele dagen bij de ene ouder woont en 3 dagen bij de andere ouder. Het kind kan immers maar op één woonadres ingeschreven staan. Recent heeft de Hoge Raad geoordeeld wat men verstaat onder ‘gelijke zorg’.

De vraag die voorlag was de volgende. Belanghebbende is gescheiden en heeft samen met zijn voormalige partner (hierna: de moeder) een dochter. De dochter staat ingeschreven op het adres van moeder. Door de afgesproken omgangsregeling verbleef de dochter afwisselend – op basis van een tweewekelijks schema – bij de vader en de moeder. De inspecteur verleent vader niet de gevraagde inkomensafhankelijke combinatiekorting omdat de dochter niet doorgaans elke week 3 dagen bij hem verblijft. Dit terwijl op basis van het tweeweekse schema de zorg wel gelijk verdeeld was. Vader liet het er niet bij zitten, de hamvraag was: “Wanneer spreek je van gelijke zorg?”

De Hoge Raad oordeelt dat ouders de zorg van de kinderen vanaf nu ook mogen verdelen in een ander duurzaam ritme dan doorgaans ten minste 3 tot 3,5 dag per week. Zolang de zorg maar gelijk verdeeld wordt. Vader boekt dus succes, hij heeft recht op de heffingskorting.

De uitspraak is hier te vinden

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is inkomensafhankelijk en kan aardig oplopen waardoor de belastingdruk verlaagd wordt. Het loont dus de moeite voor jezelf na te gaan of dit ook voor jou (alsnog) van toepassing is. Het kan ook de draagkracht (positief) beïnvloeden.

Voor vragen kun je uiteraard contact opnemen.

money planning

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.