013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Het onterfde kind

Het komt vaker voor dan gedacht, ouders die hun kind of kinderen onterven. Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn, bijvoorbeeld omdat er langdurig geen contact meer bestaat of dat een kind zichzelf prima kan voorzien en men liever een goed doel steunt. Mensen kunnen dus om een tal van redenen tot deze beslissing komen, maar kan dat, je kind onterven?

Ja, sinds 2003 is dit mogelijk is. Onterf je je kind, dan is deze géén erfgenaam en neemt daarmee een wezenlijk andere positie in. Het kind neemt geen plaats aan de “verdelingstafel”, doet niet mee in de afwikkeling en verkrijgt geen goederen uit de nalatenschap (dus ook geen persoonlijke goederen). Dit betekent niet dat een onterfd kind helemaal geen rechten heeft.

Dit brengt mij op de legitieme portie. De legitieme portie is een minimum geldvordering waar kinderen een beroep op kunnen doen binnen vijf jaar na het overlijden van de betreffende ouder, wat mogelijk is als er sprake is van een onterving (of een te klein erfdeel). Door aanspraak te maken op de legitieme ontstaat er een geldvordering op de nalatenschap. De vordering is opeisbaar zes maanden na het overlijden, tenzij er een langstlevende is, dan ontvangt men de vordering nadat de langstlevende overlijdt.

De hoogte van de geldvordering is de helft van het eigenlijke erfdeel. De geldvordering wordt berekend over de waarde van de nalatenschap, vermeerderd met giften die eerder zijn gedaan en verminderd met bepaalde schulden. Dit noemen we de legitimaire massa. Het gevolg, de legitieme portie is soms hoger dan men verwacht..

Kortom, onterven kan, maar de testeervrijheid is niet absoluut. Overigens ook een erfgenaam – een kind dat niet onterfd is – kan aanspraak maken op de legitieme. Als de nalatenschap leeg is, doordat er door de erflater veel schenkingen zijn gedaan, dan kan het onder omstandigheden ook voor het – niet onterfde kind – interessanter zijn om als erfgenaam te verwerpen en aanspraak te maken op de legitieme, omdat hij of zij (als er een tekort zou bestaan) een vorderingsrecht heeft op erfgenamen en begiftigden.

erfenis

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.