013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Gimme five !

Bij ons in het wat oudere jargon: Geef me de vijf! De enthousiaste begroeting van iemand die u uitnodigt om een hand (vijf vingers) te geven. Tegenwoordig vaak nóg enthousiaster, met een High Five (opgestoken handen met de handpalm tegen elkaar).

De kaakchirurg kwam binnen om bij de patiënte een verstandskies te verwijderen. Hij stak zijn hand uit om zich voor te stellen. Netjes van hem, zou je denken. De patiënte weigerde, zij was moslima en het schudden van handen was tegen haar geloofsovertuiging. De kaakchirurg was er ontdaan van. Hij weigerde om verder te gaan met de behandeling.

Klacht bij de Klachtenonderzoekscommissie van het ziekenhuis, met later nog een nadere toelichting van het “Bureau Gelijke Behandeling Flevoland”. Hoorzitting. Gegrond, aldus de Raad van bestuur. Dat de chirurg “uiterst verbouwereerd” was, is begrijpelijk, maar daar had hij zich overheen moeten zetten.

Er volgt een claim tot schadevergoeding van € 5.000,– voor immateriële schade. Gimme five. Het ziekenhuis biedt € 500,– aan.

De volgende stap is een klacht bij het Regionaal Tuchtcollege. Gegrond. Er was geen reden om de behandeling eenzijdig af te breken, onvoldoende professioneel.

Het ziekenhuis betaalt uit eigen beweging die al aangeboden € 500,–, plus € 1.000,– buitengerechtelijke kosten.

Het is niet genoeg. Er volgt een procedure bij de kantonrechter. Het moet die € 5.000,– worden, Eer en goede naam zijn geschaad en/of eiseres is op andere wijze in haar persoon aangetast. Ook vordert zij buitengerechtelijke kosten, nog eens € 5.000,–.

Tja, oordeelt de kantonrechter, doordat de kaakchirurg de verdere behandeling weigerde nadát de patiënte had uitgelegd dat zij weigerde vanwege haar geloof, kan het staken van die behandeling “toch moeilijk anders worden gezien dan het door (… de chirurg) maken van onderscheid naar godsdienst“.

Voor schadevergoeding moet echter sprake zijn van voldoende ernstige gevolgen, aldus de kantonrechter. Was de gestelde “schending van de normen en waarden en dus geloofsovertuiging” dan ernstiger dan die al betaalde € 500,–? Nee, dat niet. Vorderingen afgewezen.

Zo eindigt de kruistocht, hoewel natuurlijk de volkomen verkeerde term, van de moslim-patiënte tegen de kaakchirurg. Voorlopig, hoger beroep kan nog.

Niet goed gedaan van de chirurg natuurlijk. Maar afgezien van die vingers, heeft dit ook niet iets van misschien iets te lange tenen?

De uitspraak kan je hier vinden.

 

Tilburg, 29 oktober 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

 

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.