013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Gevalletje Dexia door DGA, of “Dacht het niet”​?

 

De man was geen bestuurder van de BV, dat was zijn vrouw, en evenmin meerderheidsaandeelhouder, dat was zijn vrouw. Maar hij bestierde wel het bedrijf. Daar ging het slecht mee, faillissement dreigde. De belangrijkste schuldeiser wilde nog wel even wachten met de faillissement-aanvraag, maar dan moest de man zich wel persoonlijk borg stellen voor de opgelopen schuld. Dat deed hij. Het bedrijf failleerde alsnog en hij werd persoonlijk tot betaling aangesproken. Zijn vrouw kwam alsnog uit de coulissen. Zij beriep zich op de wettelijke eis dat een echtgenoot voor de geldigheid van sommige overeenkomsten, zoals borgtocht, de toestemming van de andere echtgenoot nodig heeft. En die toestemming was er niet, dus niks persoonlijke borg.

Een beroep van de (meestal) echtgenote zoals we het kennen van vele Dexia-zaken.

Of ging haar beroep niet op vanwege de wettelijke uitzondering, een borgstelling gedaan “in de normale uitoefening van het bedrijf” ?

Bij de rechtbank en het gerechtshof vingen de man en de vrouw bot. Bij de Hoge Raad bleek echter dat het heel nauw luistert. Zo is het aanvragen van krediet om het bedrijf “normaal uit te oefenen” inderdaad “normaal”. Maar in deze nood een persoonlijke borg geven? Wat was dan van de schuldeiser tegenover die borg de tegenprestatie, behalve wat meer “betaaltijd”? En wat had de man dan in privé tegenover die borg voor voordeel gekregen waardoor hij en zijn echtgenote dan ook maar de gevolgen moesten dragen?

Het hof mag het nog een keer opnieuw proberen. De man en de vrouw lijken echter een behoorlijke voorsprong te hebben.

Tip: ook al voel je je nog zo verbonden aan je bedrijf, en ook al meen je daarin nog zo veel vertrouwen te mogen hebben, denk nog wel drie keer na voordat je jouw hoofd en dat van je gezin in zo’n financiële strop steekt.

De uitspraak is hier te vinden.

 

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 advocaten

 

 

advocaat tilburg familierecht

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.