013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Gescheiden ouders, Kinderen & Corona: Wat zijn de gevolgen voor kinderen van gescheiden ouders?

 

De wereld is in de ban van het Coronavirus, dagelijks volgt er een update over de besmettingen, genezingen en helaas het aantal mensen dat is overleden. Overheden, ook in Nederland nemen draconische maatregelen en geven richtlijnen af om verdere besmettingen tegen te gaan. Langzaam maar zeker komt het besef dat “we” te maken hebben met iets wat heel groot is…Velen ondersteunen dan ook de genomen maatregelen en of komen met mooie en creatieve initiatieven. Het profiel #Stayhomeitcouldsavelives is een van de vele voorbeelden, want door ons sociaal te onthouden, is de kans op besmetting kleiner.

Hoe gaan we ermee om in de praktijk? Laten we kinderen nog afspreken, buiten spelen, logeren? Het is – onder ouders met kinderen – het gesprek van de dag. Nu zijn de scholen gesloten, in ieder geval tot zeker 6 april. De scholen informeren de ouders of en zo ja in welke vorm de komende tijd onderwijs aangeboden kan worden en geven adviezen wat men aan (thuis) onderwijs kan doen. Als ouder ontvang ik zojuist ook het bericht, de thuiswerkpakketten liggen klaar om opgehaald te worden. Super, de docenten hebben dit toch maar snel voor elkaar! Maar hoe gaan we dit regelen? De kinderen zien mij al aankomen….#Jufnetniet! Toch gaan we ervoor, dat betekent ook afstemming met je partner, samen op zoek naar een juiste balans, tussen zorgen, werken en het thuisonderwijs. Niet al te gecompliceerd denken, maar doen. We moeten namelijk door!

Voor de gescheiden ouders ligt dit alles vaak (nog) gecompliceerder. Overleg en afstemming verlopen vaak niet zo soepel met de ex-partner. Naast de vraag wie de kinderen nu opvangt, wie met hen het huiswerk maakt speelt er ook de vraag wat te doen met de uitvoering van de zorg- en omgangsregeling. Moet het ouderschapsplan worden nageleefd? Wat te doen als een kind of de ouder klachten heeft?

Feit is, de richtlijn van het RIVM geldt voor iedereen, ook voor gescheiden ouders. Het uitgangspunt is en blijft om besmettingen te voorkomen en je gezond verstand te gebruiken……

In de basis geldt, het ouderschapsplan (of een gerechtelijke uitspraak) dient te worden nageleefd. Het zonder meer eenzijdig wijzigen van afspraken kan niet. Dit betekent dat een omgangsregeling en zorgregeling doorgaat.

Er zijn veel situaties denkbaar waardoor een regeling niet door kan gaan of dat er andere c.q. nadere afspraken nodig zijn. Bijvoorbeeld als een van de ouders werkzaam is in een vitale functie en minder beschikbaar is…

Wat je als ouder zelf (nu) kunt/ moet doen:

  • Zoek het overleg…Inventariseer bij elkaar hoe je erin staat, wat doe je als je kind of je als ouder zelf ziek wordt? Is het nodig de ander te helpen? Door erover te praten (als er nog niets aan de hand is) kun je makkelijker tot afspraken komen. Nu de rechtbanken minder beschikbaar zijn is het een idee om op voorhand te bekijken hoe je een eventueel geschilpunt onder begeleiding van een derde kunt bespreken, wellicht is er een gezamenlijke kennis? Een andere optie is (spoed/ piket) mediaton.
  • Spreek af en of bevestig aan elkaar hoe je elkaar informeert in geval van een (nood)situatie.
  • Informeer en raadpleeg de andere ouder altijd wanneer jezelf of je kind ziekteverschijnselen vertoont.

Kom je er niet uit? Vraag advies en laat het niet escaleren. De komende tijd zullen er veel vragen zijn, om die reden is het mogelijk op korte termijn met ons contact op te nemen om kleinere geschillen in de vorm van een spoed mediation sessie te bespreken!

paper arrows and men

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.