013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Geen dwanglicentie voor beschuit

De inmiddels 77 jarige Theo Tempels was er indertijd in 10 minuten klaar mee: een rol beschuit, een vijl en na tien minuten was de randinkeping in een beschuit geboren. Octrooi verleend en toen leuren met de vinding langs de beschuitfabrikaten maar er was geen interesse. Nu, 17 jaar later, werd er voor de zoveelste keer een zaak aangespannen om het octrooi ongeldig te laten verklaren.

Tot Bolletje – en later ook Van der Meulen – wel een licentieovereenkomst met Tempels sloten. Om een idee te geven: het gaat om € 0,003 per beschuit en dan nog eens €25.000,- bij het bereiken van 2 miljoen beschuiten. De inkeping wist de markt te veroveren.

Toen wilden de andere fabrikanten ook ineens (de rollen waren omgedraaid zou je kunnen zeggen). Beschuitfabrikant Haust probeerde Tempels te dwingen een licentie te verstrekken. Het argument dat zij aanvoerden was dat Tempels misbruik maakte van zijn machtspositie door aan Bolletje en Van der Meulen wel een licentie te verstrekken en aan Continental Bakeries (waar Haust onder valt) niet.

Haust eiste dat Tempels met haar zou gaan onderhandelen over het verlenen van een licentie, want het marktaandeel van Haust liep terug. Dat argument was niet overtuigend genoeg. Nog steeds wordt 40% van de beschuiten zonder inkeping op de markt gebracht. Ook zijn er genoeg andere manieren om de beschuiten uit de strakke rolverpakking te wurmen.

Naast andere criteria is in de woorden van de rechter beslissend dat:

“Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de uitoefening van het octrooirecht misbruik opleveren. Dat is pas het geval als de licentie voor in dit geval onontbeerlijk is om op de betrokken markt door te dringen ……”

Daar was in dit geval dus geen sprake van.

Meer weten over het auteursrecht van een advocaat intellectueel eigendom in Tilburg?

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.