013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Gespannen verhouding dus geen terecht ontslag

Nadat een werknemer zijn leidinggevende “fucking hoer” heeft genoemd wordt ontslag op staande voet gegeven. De kantonrechter werd gevraagd daar een oordeel over te geven. Hij schreef het volgende:

‘De kantonrechter stelt voorop dat een werknemer een collega of leidinggevende niet voor “fucking hoer” behoort uit te maken. Terecht heeft Sligro opgemerkt dat hij hiermee de normen van fatsoen heeft overschreden. Eveneens terecht heeft Sligro opgemerkt dat zij dergelijk gedrag niet hoeft te accepteren en dat een maatregel daartegen op zijn plaats is. Sligro behoeft dergelijke uitlatingen inderdaad niet te tolereren.

De kantonrechter is het echter niet met Sligro eens dat het gebruik van deze woorden altijd – onder alle omstandigheden – een ontslag op staande voet rechtvaardigt. Niet uit het oog mag worden verloren dat het ontslag op staande voet de meest vergaande en ingrijpende maatregel is die ons ontslagrecht kent. Deze is alleen op zijn plaats als het gedrag van de werknemer (in het concrete geval) zo ernstig is, dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden dat hij de dienstbetrekking nog voortzet.’

In de gegeven situatie was het ontslag dus niet proportioneel: er was sprake van een gespannen verhouding tussen de werknemer (en een groep collega’s) en de ledinggevende. Dat bleek onder meer uit een petitie aangeboden, door de werknemers aan de directie over de vijandige houding van de leidinggevende. De werkgever deed daar niets mee.

Ook speelde mee dat niet was gebleken dat de werknemer zich eerder onheus had uitgelaten, in zijn dienstverband van ruim 10 jaar. Het ontslag werd teruggedraaid.

Meer weten over ontslag op staande voet van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: Rechtspraak.nl LJN BX7330

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.