013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Extreem lange betaaltermijnen voor ondernemers vanaf 1 juli niet meer mogelijk

Iedere mkb’er of zzp’er zal het ongetwijfeld een keer hebben meegemaakt: waar het gebruikelijk is om binnen 30 dagen een rekening te betalen, hanteren sommige bedrijven een extreem lange betaaltermijn van soms wel 120 dagen. Daar komt nu verandering in.

Huidige situatie

Momenteel is het gebruikelijk om een rekening van een leverancier binnen 30 dagen te voldoen. Echter is er in de wet een uitzondering opgenomen waardoor deze betalingstermijn tot het oneindige kan worden opgerekt. Vooral grote bedrijven maken hier gebruik van, waardoor met name kleinere leveranciers zoals mkb’ers en zzp’ers soms wel 120 dagen op hun betaling moeten wachten. Tweede Kamerleden Mulder van het CDA en Vos van de PvdA vonden dat hier verandering in moest komen.

Het wetsvoorstel

De nieuwe wet stelt dat het de norm blijft om binnen 30 dagen te betalen. Het is mogelijk voor bedrijven onderling om een betalingstermijn van maximaal 60 dagen af te spreken. Een contractbepaling met een langere termijn is ongeldig. De betaaltermijn wordt in zo’n geval automatisch 30 dagen. Dit is ook het geval wanneer er niets is afgesproken over de betaaltermijn.

Juridische positie leveranciers

Met het wetsvoorstel wordt geprobeerd de juridische positie van leveranciers te verbeteren. De betalingstermijn wordt niet alleen wettelijk vastgelegd, maar ook wanneer de afnemer niet betaalt aan de leverancier, kan de leverancier deze betaling gemakkelijk eisen van de afnemer. Daarnaast kan de leverancier tot 5 jaar na het ontstaan van de rekening, deze blijven opeisen. Hierdoor kunnen leveranciers ook op een later moment kosten voor het niet betalen van de rekening en de wettelijke rente van de afnemer in rekening brengen.

Conclusie

Belangrijk voor zowel grote als kleine ondernemers: vanaf 1 juli 2017 is het niet meer mogelijk om een betaaltermijn van langer dan 60 dagen te hanteren. Bij een langere termijn wordt er automatisch teruggegaan naar een termijn van 30 dagen. Daarnaast wordt het gemakkelijker om een niet betaalde rekening op te eisen en kosten voor het te laat of niet betalen in rekening te brengen.

Meer weten over betalingstermijnen van een advocaat ondernemingsrecht in Tilburg?

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.