013 - 536 65 55info@kzoadvocaten.nl

Einde partneralimentatie: frustreren contact en omgang tussen ouder en kind / ouderverstoting, deel 2

 

Begin april 2019 schreven wij al over het vervallen van lotsverbondenheid door ouderverstoting. Ook het Hof Den Bosch buigt zich over de vraag of de verplichting tot het betalen van partneralimentatie moet voortduren.

De feiten

Partijen zijn vanaf 2015 uit elkaar, de echtscheiding wordt in 2017 uitgesproken. De vader heeft sindsdien geen contact meer met de minderjarige. Er zijn meerdere procedures gevoerd, maar de vrouw blijft zich verweren tegen iedere vorm van contact. De man betaalt sinds de echtscheiding een forse bijdrage partneralimentatie aan zijn ex.

De man vraagt in deze procedure zijn onderhoudsverlichting te beëindigen, hij is van mening dat de gedragingen van zijn ex-vrouw lotsverbondenheid tussen hen heeft verbroken. De gedragingen van de vrouw komen er op neer dat sinds 2015, het jaar waar partijen feitelijk al uit elkaar gegaan zijn, de man geen contact meer heeft gehad met zijn minderjarig kind, die bij moeder zijn hoofdverblijf heeft.

Partijen hebben hier veelvuldig over geprocedeerd, waarbij de rechtbank expliciet heeft gesteld dat het uitblijven van contact van de minderjarige met zijn vader de minderjarige schaadt. De vrouw verweert zich in alle procedures, dus ook deze procedure omtrent partneralimentatie bij het hof, dat het de beslissing van het kind zelf is en dat zij daar geen invloed op uitoefent. Meerdere deskundigen bevestigen echter dat de mening en gedragingen van de moeder het kind zodanig beïnvloeden, dat hij niet tot een eigen oordeel heeft kunnen komen. Ondanks de aanwijzingen van deze deskundigen en meerdere beschikkingen van de rechtbank, weigert de moeder psychologische hulp in te schakelen om haar te helpen met de gevolgen van de scheiding en haar haatgevoelens jegens de man.

De uitspraak

De raadsheren beslissen op eenzelfde manier als het hof Den Haag: het hof ‘s-Hertogenbosch geeft de man gelijk en beslist dat het gedrag van de vrouw ten opzichte van de man in zoverre onaanvaardbaar is, dat van de man geen bijdrage meer in levensonderhoud van de vrouw kan worden verlangd.

Conclusie

In een korte tijd beslissen twee gerechtshoven ongeveer hetzelfde: ouderverstoting kan leiden tot vervallen van lotsverbondenheid en aldus de plicht tot alimentatiebetaling. Hopelijk is dit een ommekeer van de rechtspraak om ouderverstoting, wat een zeer grote negatieve invloed heeft op de kinderen van partijen, op deze manier te “bestraffen”.

Heeft u naar aanleiding van deze twee artikelen vragen over partneralimentatie? Neem vooral contact op voor een vrijblijvend gesprek!

unhappy couple sitting on bench arguing

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.