013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Duimen draaien tot dageraad?

 

Nou ja zeg.

Een werkgever in de haven van Rotterdam laadt en lost schepen, volcontinu met 3 ploegendiensten. Maar hij houdt het voor gezien. Hij vraagt in november collectief ontslag aan en wil op 30 maart definitief de poort dicht trekken. Hij onderhandelt met de FNV over een Sociaal Plan. Dat gaat niet naar zijn zin.

Hij bedenkt een menselijk breekijzer. Hoewel er geen werk meer is, moeten alle werknemers gewoon voor hun ploegendienst verschijnen en blijven. Darten of kaarten, dat mogen zij dan zelf weten. Dát zal die FNV wel leren om alsnog met het Sociaal Plan in te stemmen!

Is dat fatsoenlijk? Is dat gezond? De OR trok zich het lot van de collega’s aan, nam een paar werknemers in de strijd mee en toog in kort geding naar de rechter.

Er is veel rechtspraak over de situatie dat een werkgever een werknemer niet meer wenst te zien. De werknemer wordt dan “vrijgesteld van de verplichting tot het verrichten van de overeengekomen arbeid“. Mooie formulering. Helaas vaak voor: aan de kant geschoven. Een procedure van de werknemer dan heeft vaak succes: recht op het werk.

Maar dit als het omgekeerde, een werkplicht tot ledigheid?

Nee, dat is volgens de rechter, “ontdaan van alle franje“, in strijd met goed werkgeverschap. Goed mogelijk ook nog eens ziekmakend. Kappen daarmee.

Tip aan zo’n werkgever: probeer de volgende keer een betere smoes uit je duim te zuigen. Of nee, wacht, doe maar gewoon niet.

Kent u trouwens de eed die elke advocaat moet afleggen?:

“Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.”

Wat denkt u, met dat laatste deel in gedachten, over het verdedigen van het standpunt van de werkgever?

De uitspraak is hier te vinden.

 

Tilburg, 21 april 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

 

 

 

 

 

Rechtspraak

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.