013 - 536 65 55info@kzoadvocaten.nl

Directeur, pas op met dividend-uitkeringen

 

Vrij algemeen bekend is het vraagstuk van zogenaamde bestuurdersaansprakelijkheid, persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders van rechtspersonen, meestal NV’s en BV’s, voor persoonlijk aan te rekenen misslagen. Die bestuurders moeten dan wel echt iets fors fout hebben gedaan (“voldoende ernstig persoonlijk verwijt”). Bij ondernemen, het woord zegt het al, hoort het nemen van bedrijfsrisico’s. Wijsheid achteraf mag volgens de al jaar en dag vastgelegde jurisprudentie niet de maatstaf zijn om bestuurders af te rekenen op iets dat bij destijds genomen besluiten een verantwoord risico leek.

Stel in de huidige Corona-tijd een BV een mooi oud familiebedrijf. Daarin groot-aandeelhouders, enkele familieleden, die opeens vanwege het wegvallen van andere inkomsten erg krap bij kas zijn komen te zitten. Zij willen als algemene vergadering (“ava”) van de jaarwinst een flink stuk als dividend uitgekeerd zien.

Een bestuurder (statutair directeur) is regelmatig niet meer dan dat, “slechts” een (goed) betaalde werknemer, geen aandeelhouder en dus zonder stemrecht. Niet zelden staat bovendien in de statuten dat de bestuurder zich dient te gedragen naar de aanwijzingen van de ava.

Het recht om over de gemaakte winst en de dividenduitkeringen te beslissen, is (alleen) aan de ava. De bestuurder heeft daar geen zeggenschap in. Weliswaar kan hij zijn goedkeuring aan zo’n ava-besluit onthouden, maar die weigering mag volgens de wet (art. 2: 216 BW) alleen als hij “weet of voorziet dat de BV daarna haar schulden niet meer kan betalen”.

Gewoon dus maar goedkeuren, want wat kun je anders in zo’n situatie? Zeker als je ook nog eens door diezelfde ava kunt worden ontslagen wanneer je tegen de aandeelhouders in gaat?

Nee dus. Om te beginnen met de in ieder geval raadgevende stem tijdens de ava, kan het voor de bestuurder zaak zijn om een rechte rug te houden en op zijn minst dringend te adviseren tot in ieder geval enige maanden uitstel, in afwachting van duidelijkheid over de gevolgen van de crisis. Waarbij de concept-jaarcijfers zoals die nog moeten worden vastgesteld door diezelfde ava, inmiddels géén maatstaf meer mogen zijn. Mooie winstcijfers over het afgelopen jaar misschien, maar intussen zal voor elk bedrijf grote onzekerheid bestaan over omzet, orderportefeuille, debiteuren, etcetera.

Tip: bestuurder zijn is mooi, verliezer van een procedure tot persoonlijke aansprakelijkheid een stuk minder. In uiterste consequentie: dan maar liever weggestuurd of zelf vertrokken.

 

Tilburg, 1 mei 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

ava

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.