013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Definitie ouderverstoting

 

Parental Alienation Syndrome (PAS), beter bekend als ouderverstoting of oudervervreemding. Het kind wil uit het niets geen contact meer met een ouder. Dit kan grote gevolgen hebben voor de psychologische ontwikkeling van een kind waar ze de rest van hun leven last van kunnen houden.

Ouderverstoting is een fenomeen dat kan ontstaan bij kinderen als ouders verwikkeld zijn geraakt in langdurige en/of ernstige scheidingsconflicten. Het is logisch dat er heftige emoties ontstaan bij de ouders als er sprake is van een vechtscheiding, maar vaak worden de belangen van het kind hierdoor uit het oog verloren. Het kind wordt betrokken in het conflict waardoor een verkeerd beeld wordt geschetst van de andere, meestal uitwonende, ouder. Het vertekende beeld van de uitwonende ouder wordt vaak veroorzaakt door vaak negatieve en/of denigrerende uitingen van de ouder (de veroorzaker) waarbij het kind woont. Het kind neemt als het ware de gevoelens van de veroorzakende ouder over en verstoot de andere, vaak uit het niets (zo lijkt het), geheel uit zijn of haar leven. De verstootte ouder wordt als het ware als ‘slecht’ gezien. Het syndroom kan op lange duur ernstige gevolgen hebben. Ook op latere leeftijd kan het kind nog last hebben van psychologische klachten, een paar voorbeelden:

  • Problemen hebben met het vertrouwen van anderen;
  • Moeite hebben met intieme relaties en het in standhouden van relaties;
  • Laag gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Ook de rechters sluiten niet hun ogen voor ouderverstoting. Een voorbeeld is te lezen in een beschikking van 13 januari 2020. Wat speelde er? Twee partijen willen hun geregistreerd partnerschap ontbinden. Als er kinderen zijn ontstaan in het huwelijk of geregistreerd partnerschap dan moet er volgens de wet een ouderschapsplan worden gemaakt als de ouders gaan scheiden. Het is in dit geval niet mogelijk voor beide ouders om een ouderschapsplan over te leggen, waar beide partijen hun akkoord voor geven. Het kind verblijft bij de vader, met als gevolg dat het contact met de moeder ernstig verslechtert. De vrouw wil er alles aan doen om het contact met haar kind te herstellen.

Tijdens de zitting hebben de raad en rechtbank vermeld dat uit onderzoek volgt dat het op lange termijn zeer schadelijk kan zijn voor het gedupeerde kind als het geen goed contact heeft met een van zijn/haar ouders. In casu kiest de minderjarige duidelijk de kant van de ouder bij wie hij/zij opgroeit. Beide ouders worden louter in zwart-wittermen gezien, goed of slecht. Op latere leeftijd kan het kind hier ernstige schade van ondervinden, denk aan de eerdergenoemde voorbeelden.

In de bovenstaande situatie is er uiteindelijk een akkoord gekomen dat op korte termijn de moeder met haar kind, onder leiding van een wijkteam, het gesprek zal aangaan met en zonder de vader om zo het contact te herstellen.

Bij een echtscheiding is het belangrijk om écht de belangen van jullie kind(eren) in het oog te houden. Wanneer het contact met beide ouders in stand kan blijven komen de kinderen veelal “goed” door een scheidingsperiode heen.

Als er problemen zijn en wanneer je het vermoeden hebt dat er sprake is van ouderverstoting, wacht niet af en vraag advies. Zeker als er geen contact is, is het in het belang van kinderen het contact zo snel als mogelijk te herstellen. Voor vragen, neem gerust contact op met familierecht advocaat-mediator Chantal van der Sprong.

De uitspraak is hier te vinden.

 

echtscheidingsadvocaat

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.