013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

De worsteling met vaccinatievragen

 

Wanneer word jij geprikt? Een onschuldige vraag lijkt het maar tussen werkgever en werknemer taboe. Omdat vaccineren vrijwillig is mag een werkgever er niet naar vragen. Ook als hij het toevallig te weten komt mag de werkgever er niets mee doen. Registratie van vaccinatie is in strijd met de AVG.

Alleen als het echt impact kan hebben op het werk, is meer mogelijk. Natuurlijk denk je dan meteen aan de zorg, maar bijvoorbeeld op school kan het ook van belang zijn. En daar begint de worsteling: wanneer heeft het al dan niet vaccineren echt impact op het werk? Als een klant bij de kapper eist alleen maar geknipt te worden door een gevaccineerde, mag je dat dan als werkgever eisen? Of een controleur voedselveiligheid die bedrijfsprocessen moet bewaken bij klanten, maar die alleen binnen mag als hij geprikt is?

De norm lijkt te zijn een acuut gevaar voor de werknemer zelf of anderen. Daarbij is ook van belang of er andere manieren zijn om dat aan te pakken.. De Arbowet verplicht om gevaar voor werknemers of derden bij de bron aan te pakken. Als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat een vaccinatie niet verplicht is, dan moet er gezocht worden naar een andere werkplek, bijvoorbeeld thuiswerk. Lukt dat niet dan moeten beschermingsmiddelen worden gegeven.

Een andere vraag is of de werknemer (doorbetaald) vrij moet krijgen als hij naar zijn vaccinatieafspraak moet. Als werknemer heb je relatief weinig invloed op wanneer die prik kan worden gezet. Het lijkt er dan op dat dit onder het calamiteitenverlof valt: als de werknemer door zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden als het halen van een prik voor een korte tijd zijn werk niet kan verrichten, dan mag hij met doorbetaling van loon het werk onderbreken.

Voor werknemers dus goed om te weten dat er geen vakantie-uren voor hoeven worden ingeleverd, en dat dit ook geen onbetaald verlof is.

vaccinatieplicht

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.