013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

De verhuurder is zelf in de aap gelogeerd

 

Mailchimp. Kent u dat? Dat is in onze flitsende digitale wereld een communicatiemiddel waarmee je veel mails tegelijk aan verschillende personen kunt sturen. Handig. Stel bijvoorbeeld dat je veel appartementen verhuurt op basis van “short stay”, een tijdelijke verhuur voor één jaar. Daar moet volgens de met de fiscus gemaakte afspraken strikt de hand aan worden gehouden. Alleen dan mag namelijk de BTW over de aanneemsom van het oorspronkelijk kantoorpand worden verrekend. Veel geld. Goed opletten dus dat je aan alle huurders op tijd, dat wil zeggen uiterlijk één maand voor het einde van het jaar, schriftelijk aanzegt dat de huur ook écht na het jaar eindigt. Want anders, zo zegt de wet in artikel 7:271 BW, wordt het een huur voor onbepaalde tijd. Wat met de Nederlandse huurbescherming zo ongeveer wil zeggen dat het “short stay” meer richting de pensioenleeftijd kan gaan. Met dat prachtig digitaal systeem met alle gegevens van de huurders en de einddata, gaat die berichtgeving echter mooi automatisch en worden menselijke fouten in de tijdige aanzeggingen voorkomen.

Totdat een huurder schrijft dat hij de huurnota voor de komende maand heeft ontvangen en het net lijkt of het maar een halve maandhuur is. Is er iets?

Zeker is er iets, reageert de verhuurder, zie ons Mailchimp-bericht van zelfs twéé maanden geleden om u aan de einddatum van de 13e te herinneren. Die einddatum die u natuurlijk toch al duidelijk kende uit de tekst van het huurcontract zelf.

Niet gehad, reageert de huurder. En nou bent u te laat.

Natúúrlijk, aldus de kantonrechter, mag “schriftelijk” tegenwoordig “digitaal” zijn. Maar ook al denkt de verhuurder nog zo hard dat hij door de huurder met die ontkenning van ontvangst voor de aap wordt gehouden, hij moet nog steeds bewijzen dat het bericht niet alleen verzonden is, maar ook aangekomen. Dat bewijs krijgt hij vanwege o.a. wat mankerende verzend- en ontvangstlijsten niet voor elkaar.

De huurder mag vooralsnog blijven zitten. Voor meer dan € 1.100,– per maand, dat wel.

Tip: vertrouwen op een mooi systeem is goed, controle nog beter.

De uitspraak is hier te vinden.

 

Tilburg, 29 april 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.