013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

De Staat als werkgever moet nog veel leren

Ziende blind en horende doof. Dat was de Staat in een arbeidsrechtelijke procedure na de invoering per 1 januari 2020 van de zogenaamde WNRA, de Wet Normalisatie Rechtspositie Ambtenaren. De wet waarbij de ambtenaren voortaan “gewoon” werknemers werden.

Heer (Ministerie van Buitenlandse Zaken, diplomaat, ongetwijfeld een nette man) X werkte vanaf zijn start in 2000 tot tevredenheid. Reden genoeg om hem in juli 2018 leidinggevende te maken. Het werd plaatsing op een functie “tot de zomer van 2025“. In die andere rol van leidinggevende moest hij misschien nog groeien. Dat bleek echter al vrij snel niet meer nodig: terug van zijn kerstvakantie werd hij in januari 2019 onaangekondigd begroet door zijn leidinggevende en zijn plaatsvervangend leidinggevende. Hij kreeg te horen dat tijdens zijn vakantie drie van zijn medewerkers zich desgevraagd ontevreden over hem hadden verklaard. En dat hij van zijn functie werd gehaald.

Staat

Ook goeiemorgen. Wat er nou precies door de medewerkers was gezegd, kreeg heer X niet te zien of te horen.

Heer X werd er ziek van. De bedrijfsarts vond het werkgerelateerd en stelde mediation voor. Akkoord, was de reactie, maar “Terugkeer naar (naam afdeling) is niet mogelijk. Dat hebben we je van meet af aan gezegd. (….) We houden je op de hoogte van vervolgstappen.” Dat werd, nadat X zich op 19 juni hersteld meldde en terug wilde naar zijn functie: “voortijdige beëindiging van de plaatsing vanwege organisatiebelang”. In het overheidsjargon keurig: “ontmatchen”.

Heer X toog in kort geding naar de kantonrechter. Die was in een mooie uitgebreide motivering best bereid om de Staat iets te leren. Dat werd een “les WNRA voor dummies”, aldus een commentaar in de vakliteratuur.

De kantonrechter, geparafraseerd: “Wel eens gehoord van hoor- en wederhoor? Onderbouwing? Verbetertraject? Recht op tewerkstelling in eigen werk? Herplaatsingsplicht? Ondersteuning bij het zoeken naar een passende andere functie?”

Nou, hoe dan ook, gaf de Staat te kennen, terug naar zijn functie gaat niet meer gebeuren.

Dat zullen we nog wel eens zien, kan de kantonrechter gedacht hebben. Het werd niet alleen een veroordeling om heer X binnen 2 dagen in zijn werk te herstellen, maar ook -zeer uitzonderlijk tegen de overheid- een dwangsom van € 1.000,– per dag, tot € 150.000,– maximaal.

Dat zal ze leren.

De uitspraak kun je hier vinden.

 

Tilburg, 28 januari 2021

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.