013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

De orgelman

 

Om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst, met alle claims en bescherming van dien, moet zijn voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • persoonlijke arbeid;
  • loon;
  • gezagsverhouding;
  • bedoeling van partijen;

We toetsen aan het geval van de Organist.

De voltijdse belastingadviseur stelde al vanaf 1979 in zijn vrije tijd zijn kunde als organist aan de kerk ten dienste. Hij begon als vrijwilliger en invaller. Tot genoegen en voor behoorlijk wat uren, zeker nadat “Organist 1” het aardse voor het hogere had ingeruild. De aanstelling tot “2e Organist” werd schriftelijk aangekondigd, maar was er 10 jaar later nog niet.

Organist 2 claimde naar de mening van het kerkbestuur teveel tijd op het monumentale orgel en werd per acuut “ontheven”. Ook in het huis Gods kan ruzie zijn.

Was er nou een arbeidsovereenkomst en zo ja, kon dit nou zo maar?

Over de bedoeling: was de aankondiging van toen een toezegging tot een arbeids-overeenkomst? Nee, oordeelde de rechter.

Was sprake van “loon”? De organist kreeg € 37,80 per dienst. Voor de tijd die het orgelspel per dienst kostte, inclusief voorbereiding, voorspelen en naspelen, was dat zo ongeveer niks, in ieder geval per jaar minder dan de € 1.500,– van de fiscale “vrijwilligersregeling”. Dus nee, aldus de rechter.

Was sprake van “gezagsverhouding” en een “persoonlijke verplichting” tot werk? Zéker, zei de organist, ik moest zélf spelen en kon heus niet iemand anders sturen. Ook moest ik op tijd zijn en kreeg ik instructie wélke liederen ik moest spelen. En dat op een bepaalde wijze, “afgestemd op het ritmisch zingen van de psalmen“.

Gut, is dat dan anders dan bij elke andere vrijwilliger-organist in een kerk?, aldus de rechter. En drijft een kerk niet per definitie op vrijwilligers?

“Maar ik deed hetzelfde als de nieuwe Organist 1!”, aldus Organist 2, “en die heeft wèl een arbeidsovereenkomst.”. “Klopt”, aldus de kerk, “dat is een professional met een conservatoriumopleiding, anders dan Organist 2 die zonder opleiding op dit vlak is en ‘op een ander niveau’ speelt”.

Het zal je maar gezegd worden als je wèl elke week goed genoeg bent …

Goed punt van de kerk, vond echter de rechter.

Dus “Nee”, geen arbeidsovereenkomst met navenante claims.

Slechts het geloof in de beloning van het hiernamaals resteert.

De uitspraak kan je hier vinden.

Tilburg, 10 juli 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

Arbeidsovereenkomst voorwaarden

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.