013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

De (niet-)gevaccineerde monteur

 

Netbeheerder KPN is in Tilburg wijk na wijk glasvezelkabels aan het leggen. Als de kabels eenmaal liggen en klaar zijn voor gebruik, kan je bij een internetaanbieder naar keuze een abonnement nemen. In deze “thuiswerktijden” is snel internet geen overbodige luxe.

Om je huis of kantoor op het glasvezelnetwerk aan te kunnen sluiten, moet een monteur fysiek toegang hebben tot je huis of kantoorruimte. Mag KPN of de latere internetaanbieder als voorwaarde stellen dat de monteur alleen naar binnen gaat als de bewoners of gebruikers gevaccineerd zijn?

En andersom, mag je als bewoner of gebruiker verlangen dat de monteur is gevaccineerd voordat je toegang verleent?

glasvezel

Stel dat de aansluiting niet werkt en je hebt dringend een monteur nodig om het probleem te verhelpen. Kan je de betaling van het abonnement opschorten als de monteur weigert om de woning of het kantoor binnen te gaan als de bewoners of gebruikers niet zijn gevaccineerd? En kan je schadevergoeding claimen als je vanwege de weigering door de monteur niet kan werken en omzet misloopt?

Andersom kan ook: Schiet de internetaanbieder tekort in de nakoming van de overeenkomst als de bewoner of gebruiker de monteur niet binnenlaat zonder bewijs van vaccinatie en het probleem om die reden niet kan worden verholpen?

Het uitgangspunt in het Nederlandse contractenrecht is dat je zelf mag bepalen wat je afspreekt, zo lang je de wettelijk gestelde grenzen in acht neemt. Zo mag je bijvoorbeeld geen afspraken maken die in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde. En consumenten worden beschermd tegen “onredelijke bedingen” in algemene voorwaarden, zoals het recht om eenzijdig de prijs te verhogen of de verkorting van een verjaringstermijn tot een maand.

Het uitgangspunt van deze contractsvrijheid betekent dus dat een internetaanbieder in de overeenkomst op zou mogen nemen dat een monteur mag weigeren om een woning of kantoorruimte te betreden als de bewoner of gebruiker geen bewijs van vaccinatie kan laten zien.

Bestaande contracten zullen niet concreet zijn afgestemd op dit soort vragen en situaties, maar zaken zoals overmacht, tekortkoming, schadevergoeding, opschorting, onvoorziene omstandigheden etc. zijn over het algemeen standaard contractueel geregeld. Het is de vraag of deze bestaande contractuele afspraken ook de lading dekken bij dit type “vaccinatie-vraagstukken”.

Bij het opstellen van nieuwe contracten is het de vraag of het raadzaam is om specifieke voorwaarden op te nemen met het oog op dit soort vraagstukken.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.