013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Coronamaatregelen: TOGS, TOZO en meer

 

Het kabinet doet er alles aan ondernemingen een helpende hand te bieden in deze moeilijke tijden. Binnen de praktijk van KZO|013 Advocaten komen verreweg de meeste vragen binnen over de NOW-regeling, wat feitelijk een vorm van loonkostensubsidie is. Niet iedere ondernemer heeft daar echter iets aan, of heeft daar genoeg aan. Daarom vestigen we ook de aandacht op – in het bijzonder – de TOGS en de TOZO.

 

TOGS: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19

De TOGS is een tegemoetkoming (lees: gift) van € 4.000 voor ondernemers die vallen onder een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. De code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. Om in aanmerking te komen, moet je bedrijf op/per 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit in de KvK ingeschreven staan.

De regeling richt zich op bedrijven die gedwongen zijn gesloten, geen of minder bijeenkomsten kunnen organiseren en/of getroffen zijn door een negatief reisadvies. Per 15 april 2020 wordt de lijst van SBI-codes voor de tweede keer uitgebreid.

De (op dit moment) meest actuele informatie én het aanvraagproces vind je hier.

 

TOZO: Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers

De Tozo is in feite een versoepelde vorm van bijstand (Bbz) voor zelfstandige ondernemers. De rechtsvorm van het bedrijf maakt niet uit. Ook de directeur groot aandeelhouder met minstens 50 % van de aandelen komt in aanmerking. Wel geldt als eis dat de zelfstandige kan aantonen aan het fiscale urencriterium van minstens 1225 werkuren per jaar te voldoen.

Een aanvraag voor Tozo dien je in bij de gemeente waar je woont. Er zijn twee opties:

  1. Inkomensondersteuning: maximaal 3 maanden aanvulling tot het sociaal minimum; maximaal per maand € 1.500 netto (gehuwden) of € 1.050 (alleenstaanden)
  2. Bedrijfskapitaal: een lening tot maximaal € 10.157 euro tegen 2% rente met een looptijd van maximaal 3 jaar; deze lening mag niét gebruikt worden om bestaande leningen mee af te lossen.

Tot slot

De TOGS en de TOZO zijn, net als de NOW, directe geldverstrekkingen vanuit de overheid aan de ondernemer. Er zijn echter nog veel meer maatregelen waar je gebruik van kunt maken, zoals belastinguitstel voor drie maanden, extra financiering via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling), goedkopere borgstelling (BMKB) en, per eind april 2020, specifieke kredietmogelijkheden voor start-ups en scale-ups. Laat je dus informeren en maak gebruik van de mogelijkheden als dat nodig is. Wij wijzen je graag in de goede richting.

 

Tilburg, 9 april 2020

Edwin Aerts, KZO|013 Advocaten

man holding bag of money cartoon

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.