013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

CORONA HELPDESK VOOR DE OR

Home > Corona helpdesk voor de OR

“De helpdesk voor ondernemingsraadleden met corona gerelateerde OR-vragen.”

 

Het coronavirus leidt tot onzekerheid en vragen. Als lid van een ondernemingsraad wordt er van twee kanten aan je getrokken: door de werknemer die onzeker is over baan en inkomen én door de directie die ad hoc wil kunnen bijsturen aan de hand van de nieuwste overheidsmaatregelen.

Precies hiervoor heeft KZO|O13 Advocaten de Corona helpdesk voor de OR opengesteld. Wij denken met je mee, beantwoorden je vragen en geven richting waar nodig. Want nieuw beleid van de ondernemer is natuurlijk prima, maar wel met een vinger van de OR aan de pols.

Bovendien hebben collega’s Mark Diebels, Joost Buur en Edwin Aerts een boekje geschreven voor ondernemingsraden met tips & tricks voor een gezond ziektebeleid: “OR draagt bij aan gezond ziektebeleid”. Wat komt er bij ziekte en re-integratie kijken, waar moet uw OR in het bijzonder op letten en met welke partijen kunt u te maken krijgen? Exemplaren zijn gratis op te vragen.

 

Doe dit vooral NIET

  • Laat je niet buiten spel zetten. Juist in crisistijd kan een maatschappij – en een onderneming als onderdeel van die maatschappij – laten zien wat ze waard is door rechten, zoals medezeggenschap, niet ineens overboord te gooien.
  • Leg niet op alle slakken zout. Scheid dus hoofdzaak van bijzaak. Richt je in de eerste plaats op besluiten die ingrijpende gevolgen hebben voor werknemers en/of die grote groepen werknemers raken.

Doe dit vooral WEL

  • Vraag actief om informatie aan de onderneming. Maak waar zinvol gebruik van je initiatiefrecht om zelf met ideeën en voorstellen te komen.
  • Ga open in overleg met de directie over wat de OR kan doen om de nadelige gevolgen van de coronamaatregelen voor de onderneming én het personeel te beperken.

Onze arbeidsrecht advocaten Toine, Mark en Edwin staan jou van begin tot eind bij!

 

Toine Zegers

Arbeidsrecht
Ondernemingsrecht

Mark Diebels

Arbeidsrecht

Edwin Aerts

Arbeidsrecht
Ondernemingsrecht
Privacy / AVG

Wat kunnen wij voor je doen?

Onze advocaten Edwin, Toine, Joost en Mark staan je gratis te woord met je eerstelijns vragen. Twee voorbeelden:

1: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

  • Stel, de onderneming wil een aanvraag voor de loonkostensubsidie van de NOW indienen. Heeft de OR-instemmingsrecht? In principe niet, want het betreft een tijdelijke maatregel, bovendien over primaire arbeidsvoorwaarden. Wil de onderneming echter (ook) een wijziging aanbrengen in het beloningssysteem, dan is instemming van de OR wél vereist. Bovendien is een NOW-aanvraag mogelijk wel een ‘belangrijk’ besluit in de zin van de wet, waarover dus vooraf advies gevraagd moet worden aan de OR.

2: Thuiswerken

  • Heel veel mensen werken nu noodgedwongen thuis. Dit is dus niet iets waar de onderneming zelf voor kiest. Bovendien is het tijdelijk. Dat betekent dat je hierover als OR niet automatisch een instemmingsrecht hebt. Echter, als het thuiswerken zo wordt vormgegeven dat de onderneming kan controleren op aanwezigheid, gedrag en/of prestaties, moet daarvoor wél eerst instemming van de OR wordt gevraagd.

Kom je er niet uit? Zoek contact met onze Corona helpdesk voor de OR voor gratis eerstelijnshulp. En wordt het ingewikkeld dan maken we maatwerkafspraken over de kosten.

KZO|013 corona helpdesk logo

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.