013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Co-ouder opgelet, de Hoge Raad fluit het Hof terug!

Urencriterium voor het recht op iack (= inkomensafhankelijke combinatiekorting).

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is bedoeld om ouders te ondersteunen bij het dragen van de kosten van de kinderen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen gescheiden ouders beide hierop aanspraak maken, ongeacht waar het kind/de kinderen ingeschreven staan.

In een geschil tussen een vrouw en de Belastingdienst over het recht op de iack, oordeelde het hof dat de vrouw wél aanspraak kon maken op de iack. De dochter verbleef volgens het hof doorgaans ten minste ‘drie gehele dagen’ per week in elk van de huishoudens van de vrouw en de ex-partner. De term ‘gehele dagen’ moest volgens het hof worden uitgelegd overeenkomstig het spraakgebruik. Zo kon ook een verblijf alleen overdag, korter dan 24 uur, een gehele dag zijn. Daarnaast oordeelde het hof dat de vrouw aan de website van de Belastingdienst het vertrouwen heeft mogen ontlenen dat zij aan het criterium voldeed.

iack

De Hoge Raad oordeelt anders. Voor toepassing van de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet volgens de Hoge Raad het begrip “drie dagen” worden opgevat als drie keer 24 uur, wanneer (voor een van de ouders) een zorgregeling daar niet aan voldoet, bestaat er ook geen recht op iack. Ook een beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt niet volgens de Hoge Raad, het gaat om inlichtingen en er is niet voldaan aan het dispositievereiste.

Omdat de iack in alimentatieberekeningen wordt meegenomen, en afhankelijk van de situatie toch een groot effect heeft op de draagkracht, is het goed na te gaan of beide ouders er terecht aanspraak op maken. Wanneer in een eerdere berekening de korting is meegenomen, maar men er op basis van deze uitspraak geen aanspraak op kan maken, dan is het van belang dit bij de andere ouder aan te kaarten en zo nodig tot een herberekening te komen.

De uitspraak kun je hier vinden.

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.