013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

CBS: minder vaste banen, meer premiedruk

Het CBS heeft cijfers bekend gemaakt over het aantal vaste banen en de premiedruk in Nederland.

Vaste banen

De daling in het aantal mensen met een vast contract is afgevlakt. In het derde kwartaal van 2010 telde Nederland 5,7 miljoen werknemers met een ‘vast contract’. Dat waren er 111 duizend minder dan een jaar eerder. Deze daling was minder groot dan in de twee voorgaande kwartalen. Het aantal deeltijders bleef constant, zodat de ontslagen vooral bij fulltimers vielen.

Voor het tweede kwartaal op rij nam wel het aantal flexwerkers flink toe. Het gaat hierbij niet alleen om uitzendkrachten, maar ook om oproep- en invalkrachten. Eind september 2010 waren er in totaal 682 000 werknemers met een flexibel contract actief. Vanaf het derde kwartaal van 2008 tot en met het eerste kwartaal van 2010 was het aantal flexwerkers nog gedaald. In totaal zijn de gevolgen van de crisis nog niet opgevangen: ondanks lichte groei is de werkzame beroepsbevolking nog niet terug op het niveau van eind 2008.

Premiedruk

De belasting- en premiedruk is sinds de invoering van de Wet inkomstenbelasting jarenlang teruggelopen, maar inmiddels is deze weer bijna terug op hetzelfde peil als in 2001. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat huishoudens in 2009 19,5% van hun bruto-inkomen aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen betaalden, iets meer dan in 2008.

Lagere inkomens profiteren relatief meer van regelingen die de belasting- en premiedruk verlagen. De laagste huishoudens hebben naar verhouding van heffingskortingen het meeste baat. De ‘rijkste’ helft van de bevolking heeft meer voordeel van aftrekposten en vrijstellingen.

Meer weten hierover van een advocaat in Tilburg?

Bron: ww.cbs.nl

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.