013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Auteursrecht op een erotische zweep

Op een erotische wát?

Op een erotische zweep. Meer specifiek, het hándvat van een erotische zweep. Ontworpen en in de handel gebracht door Slagwerk (what’s in a name), bedrijf in “zwepen en spankinginstrumenten”. Vooral te gebruiken in de wereld van, afijn, raad u maar.

Groothandel O in erotische producten ziet er wel wat in en, na wat verwijzing naar China en Pakistan waar het véél goedkoper is, koopt een aantal exemplaren. Om vervolgens “alle orders te cancelen in verband met prijs afspraken.”.

Waarna, je kon er op wachten, zwepen van O op de markt komen die wel héél erg hetzelfde zijn.

Slagwerk, verstandig door niet direct met een van de eigen producten op pad te gaan om O een lesje te leren, start een procedure op basis van auteursrecht. Of op zijn minst onrechtmatige slaafse nabootsing. Er is, aldus Slagwerk, duidelijk sprake van een “werk” in de zin van de Auteurswet, met diverse op het handvat toegepaste “creatieve keuzes”.

Welnee”, is in de kern het verweer van O, van een “oorspronkelijk werk” is geen sprake, alle kenmerken van dergelijke zwepen zijn gangbaar, de verschillen zijn triviaal of banaal. O laat ter vergelijking een aantal andere zwepen zien. De rechtbank Rotterdam vergelijkt die. Visueel, wat dacht u.

De diverse kletspraatjes, pardon, verweren, worden netjes behandeld en afgeserveerd. Het handvat heeft volgens de rechtbank een eigen oorspronkelijk karakter, met persoonlijk stempel van de maker, en verdient dus auteursrechtelijke bescherming. Diverse vorderingen worden toegewezen, zoals een verbod, vernietiging van voorraad, opgaaf en afroming van winst, verplichte brief aan afnemers, dwangsom, nader te bepalen schade en proceskosten. Inderdaad, de zweep er over.

Je kunt de uitspraak hier vinden.

Tilburg, 3 september 2021

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

Erotische middel

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55

F 013 5368420
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.