013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Auteursrecht bij de Rijdende Rechter!

Bij de Rijdende rechter op SBS6 gaat het vaak over een burenruzie, onduidelijkheid waar de erfgrens ligt tussen twee percelen of over de vraag of er nu wel of geen recht van overpad op een privéweg ligt. Afgelopen week ging het echter om iets anders: een vermeende schending van het auteursrecht.

De aflevering

Jetty haalde voor de website van haar bedrijf een foto van de website van een website met gratis foto’s, Dutch Free Cards. Aangezien ze de naam van de fotograaf op de foto niet mooi vond, knipte ze deze eraf. De foto stond vervolgens 8 jaar lang op haar website.

Totdat zij een factuur van Graphic Detective kreeg, een bedrijf dat auteursrechtschendingen op het internet opspoort. Namens de fotograaf, Hollandse Hoogte, zeiden zij dat Jetty met het publiceren van de foto op haar website een auteursrechtinbreuk had gepleegd.

Volgens Jetty leek het op een spookfactuur: ze kende het bedrijf immers niet en ze vond het er nogal verdacht uitzien door het logo (een detective met een hoedje). Ze besloot de factuur te negeren. Even later viel er een brief op de mat van een advocaat met een rekening die meer dan drie keer zo hoog was, €820,-. Daarna is er nog een schikkingsvoorstel aan Jetty gedaan van €615,-, maar daar ging Jetty niet op in, zij ging naar de Rijdende Rechter.

Wat heeft Jetty verkeerd gedaan?

Hollandse Hoogte vindt dat Jetty zich schuldig heeft gemaakt aan het verminken van zijn werk, door de naam van de foto weg te knippen. Daarnaast had zij geen licentie voor het gebruik van de foto én geen toestemming van de fotograaf om de foto op haar website te zetten (de openbaarmaking).

Uitspraak Rijdende Rechter

Volgens de Rijdende Rechter is Jetty inderdaad “driedubbel de pineut”. Zij heeft auteursrechtinbreuk op de foto gepleegd door de foto te gebruiken zonder toestemming, terwijl ze er geen licentie voor had én ze heeft de foto aangepast (verminkt) zonder toestemming van de fotograaf. Hij oordeelt dat Jetty in totaal €500,- moet betalen voor de auteursrechtinbreuk.

Conclusie

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: pas op met het gebruiken van foto’s die je vindt op internet en knip ook nooit zomaar de naam van de maker van een foto af.

Meer weten over het auteursrecht van een advocaat intellectueel eigendom in Tilburg?

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.