013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Amsterdamse damwand tegen ratelende rolkoffers, deel 1

 

In veel steden hoor je het voortdurende gedruis van verkeer. In Amsterdam is dat anders. Daar overheerst het voortdurende geratel van rolkoffers. Heel veel rolkoffers. En denk niet dat het geluid verstomt op het moment dat de eigenaren hun bestemming hebben bereikt. Daarna begint de overlast van “los gaan in Amsterdam” pas. Voor veel Amsterdammers zijn er gewoon té veel toeristen. En vooral met dat Airbnb dat gewone bewoning steeds verder verdrukt.

Dat besef drong gaandeweg ook tot de gemeente door.

Er is een Huisvestingswet 2014. De daarop gebaseerde Huisvestigingsverordening in Amsterdam is van 2016. Volgens die verordening mag een woonruimte niet aan de woonbestemming worden onttrokken tenzij de hoofdbewoner er zijn hoofdverblijf heeft.

Mooi niet, ontdekten toezichthouders van de gemeente toen ze dat gingen controleren. In de slaapkamer troffen ze twee toeristen die via Airbnb huurden. De woonkamer, vertelden de toeristen, werd gebruikt door twee andere stellen, kennelijk ook toeristen. Persoonlijke spullen van een “echte” bewoner werden niet aangetroffen. De bevindingen werden vastgelegd in een rapport en een beeldverslag.

De zogenaamde hoofdbewoner, huurder van de woning, kreeg een boete van € 20.500,–.

In zijn beroep tot en met de Raad van State trok de huurder alles uit de kast.

Dat rapport van de toezichthouders? Het voldeed niet aan de eisen van het Europees Verdrag van de Rechten voor de Mens (EVRM) en het Wetboek van Strafvordering.

We hebben het hier over het bestuursrecht en niet over het strafrecht, was de reactie.

Dat tweede stel in de woonkamer, aldus de huurder, dat waren hij en zijn partner.

Typisch, vonden de rechtbank en de Raad van State, bewoning van de woonkamer samen met nog een ander stel, toeristen? En ook in de slaapkamer dus toeristen?

Dat ontbreken van persoonlijke spullen, aldus de huurder, dat is logisch, want ik ben een “millenial” en leef van weinig persoonlijke spullen.

Zelfs zonder niet aangetroffen kleding en schoeisel?, aldus het oordeel. “Niet aannemelijk”, de nette versie van “Geloof je het zelf?”.

De boete bleef 20.500,–.

De uitspraak kan je hier vinden.

 

Tilburg, 2 oktober 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

airbnb

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.