013 - 536 65 55 info@kzoadvocaten.nl

Advocaten als “uiterst goedkope flexwerkers” in de rechterlijke macht

 

Bezuinigingen op de rechtspraak. Het lijkt van alle tijden, de huidige daaronder begrepen. Makkelijk ook, lijkt de gedachte van opeenvolgende kabinetten en ministers. De rechters zelf zullen het wel slikken en zijn loyaal genoeg om nog méér werkdruk te accepteren. Zo is het vaak genoeg, of al te vaak, gegaan.

Kom je rechters tekort, dan máák je rechters door o.a. advocaten als rechter-plaatsvervanger te benoemen.

Daarmee doe ik de kwaliteitseisen die óók aan rechter-plaatsvervangers worden gesteld ernstig tekort, maar toch. De oorspronkelijke gedachte om rechter-plaatsvervangers alleen incidenteel in te zetten bij bijvoorbeeld ziekte van een vaste rechter, veranderde gaandeweg naar vooral de wens om de werklast van de (gekrompen) gerechten te verminderen. Met als resultaat dat er gaandeweg méér rechter-plaatsvervangers waren dan vaste rechters. In de woorden van prof. ’t Hart toen hij daar al in 1999 over schreef met in ieder geval één positief effect: “... uiterst goedkope flexwerkers … die grote aantallen zaken afdoen.”.

Schiet dat echter niet een beetje dóór wanneer in een zaak bij een gerechtshof van de drie rechters (“raadsheren”) er twéé plaatsvervanger zijn? Met alle respect voor hun ongetwijfeld grote kwaliteiten, maar dan nog? Kan dat de bedoeling zijn? Aldus het cassatiemiddel in een recente zaak bij de Hoge Raad. Met nog als argument: vele interne beleidsstukken van de gerechten zèlf, zoals “Professionele standaarden”, zeggen hartstikke duidelijk dat twee plaatsvervangers niet de bedoeling is.

Het oordeel: misschien minder gelukkig dat de interne professionele standaard hier niet gevolgd is, mogelijk doordat de ene plaatsvervanger nog niet de ander is, bv. zelf oud-rechter of een jurist met specialistische kennis, maar de wet verbiedt het niet, dus het mag.

Okee. Maar zou het niet nog méér okee zijn wanneer de politiek de rechterlijke macht beter equipeert om veel en snel zelf te doen?

 

Tilburg, 19 augustus 2020

Mr. Toine Zegers, KZO|O13 Advocaten

 

Advocaat-rechter

STEL EEN VRAAG AAN EEN ADVOCAAT

advocaat tilburg

Spoorlaan 460
Postbus 9150
5000 HD Tilburg

T 013 - 536 65 55
F 013 - 536 84 20
E info@kzoadvocaten.nl

Social media

Je kunt ons ook volgen op de normale social media kanalen:

echtscheidingsadvocaat

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.